Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meggyalázták a muzulmán sírokat

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. december 9. 9:05

Több száz muzulmán sírt gyaláztak meg hétfőre virradóra az észak-franciaországi Arras közelében található katonai temetőben.

A csendőrség tájékoztatása szerint veteránok vették észre, hogy a sírokra feliratokat és különböző jeleket festettek ismeretlenek az íd al-adha muzulmán áldozati ünnep kezdetén. A hatóságok emlékeztetnek arra, hogy két év alatt harmadik alkalommal gyalázták meg a temető muzulmán sírjait.

A negyvenezer katona nyughelyéül szolgáló hatalmas Loretói Miasszonyunk temetőben gyakorlatilag mind az 576, Mekka felé néző sírt meggyalázták. Többségükre német nyelvű neonáci feliratokat és horogkereszteket festettek.

A csendőrség a helyszínt lezárta, amelyet szakértők vizsgálnak. Szóvivőjük úgy vélte, hogy a rongálások kísértetiesen hasonlítanak az előző két esetre, csak ezúttal sokkal nagyobb mértékű sírgyalázás történt.

Április 6-ra virradóra ugyanitt 148 sírra kerültek az iszlám vallást sértő feliratok, valamint konkrétan az észak-afrikai származású Rachida Dati igazságügyi minisztert gyalázó szövegek. A tettesek az egyik sírkőre disznófejet akasztottak. Egy évvel korábban, 2007. április 19-re virradóra pedig 52 sírra festettek náci jelszavakat és horogkereszteket.