Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghalt Kadhafi

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 20. 15:47

A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács közlése szerint október 20-án elfogták Moammer Kadhafi ezredest, aki hírügynökségi jelentések szerint elfogásakor fejlövést kapott és belehalt sérülésébe.

Elfogták Moammer Kadhafit a líbiai felkelők – közölte az állami televízióban a miszrátai katonai tanács. Ezt követően a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács tisztviselőjére hivatkozva Reuters hírügynökség azt jelentette, hogy a megbukott líbiai vezető belehalt abba a sebesülésbe, amelyet Szirt ostromában, elfogásakor szenvedett el.

Kadhafit az ÁNT tisztségviselője szerint hajnalban fogták el, miközben egy konvojjal menekült, amelyet megtámadtak a NATO harci repülőgépei. A diktátor halálhírére Tripoli lakosai az utcára vonultak ünnepelni, az ÁNT vezetője, Musztafa Abdel-Dzsalil később beszédet intéz a néphez.

EU-vezetők: Kadhafi halálhíre az önkény korszakának végét jelenti

A Moammer Kadhafi haláláról szóló hírek azt jelzik, hogy véget ért az önkényuralom és az elnyomás időszaka, amelytől oly hosszú ideig szenvedett a líbiai nép – hangsúlyozta október 20-án, csütörtök délután közzétett közös nyilatkozatában Herman Van Rompuy, az Európai Tanács, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A brüsszeli állásfoglalás szerint Líbia most új lapot kezdhet saját történelmében, és elindulhat az új, demokratikus úton.
Van Rompuy és Barroso felszólította a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot, hogy törekedjen a széles alapokon nyugvó megbékélés folyamatára, ebbe vonja be valamennyi líbiait, tegye lehetővé az országban a demokratikus, békés és átlátható átmenetet.

Az EU-nyilatkozat közzétételekor az új líbiai kormányzat részéről már bejelentették, a NATO részéről azonban még nem erősítették meg Kadhafi halálhírét.

CímkékNATO