Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a 2007-es Bevetési Irány

2007. október 8. 11:36

Szeptember 27-én, a nulla ponti lőtéren megtartott ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is megkezdődött a Bevetési Irány 2007 gyakorlat. Az első ilyen jellegű gyakorlatra 2005-ben került sor, akkor egy megerősített zászlóalj-harcsoport képességeit, feladatrendszerét mutatták be.

A múlt évben a force protection (erők védelme) került előtérbe; az e területen meglévő képességeket egy tartományi újjáépítési csoport táborának működtetése során szemléltették. A 2007-es gyakorlat hivatalos elnevezése hadműveleti-harcászati szintű, számítógéppel támogatott, többfokozatú parancsnoki és törzsvezetési gyakorlat, egyes mozzanataiban terepen végrehajtva, alegységek korlátozott bevonásával.
A gyakorlat alapvető célja, hogy bemutassa a Magyar Honvédség új, és egyes speciális képességeit, szimulációs rendszereit, valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) és alárendelt alakulatainak az átalakítást követő készenléti helyzetét.

A gyakorlat feladatrendszere két nagy területet ölel át: a katasztrófahelyzetek, valamint a háborús küszöb alatti konfliktusok kezelését. A Bevetési Irányon az MH ÖHP összes alárendelt alakulata részt vesz valamilyen formában, egy részük saját helyőrségükben, a többiek pedig a nulla ponti lőtéren. Október 1–5. között kerül sor a parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatra, majd 9-én szakmai, 11-én pedig VIP-napon, statikus és dinamikus bemutatókon ismerkedhetünk meg a honvédség képességeivel. Egyebek mellett bemutatják a konfliktuskezelő feladatokat, a szimulációs rendszereket, a műveleti tervező rendszert, a HM Honvéd Vezérkar főnökének harcálláspontját, az MH ÖHP mozgó vezetési pontját, egy dandár harcálláspontot, valamint egy zászlóalj vezetési pontot. Megismerkedhetnek a meghívottak – többek között – a MILES lézeres szimulációs rendszerrel, a HUMINT képességekkel, a különleges és tűzszerész felszerelésekkel és, a NATO integrált légvédelmi eszközeivel és vezetési pontjaival.

A hivatalos megnyitót követően Benkő Tibor vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnokának első helyettese a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a Bevetési Irány 2007. gyakorlat kihívást és egyben felelősséget is jelent a hadsereg számára. Kihívás azért, mert az újonnan megalakult parancsnokság és alárendelt alakulatai első ízben adnak számot készenléti helyzetükről, felkészültségükről, felelősség pedig azért, mert a társadalom nyilvánossága előtt kell bemutatniuk, hogy a Magyar Honvédség magas szinten képes és kész a katasztrófahelyzetek, valamint a válságok kezelésére.