Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a 2010-es Clever Ferret

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. május 25. 15:11

Kezdetét vette a Clever Ferret 2010 magyar-olasz-szlovén nemzetközi gyakorlat, melynek idén hazánk ad otthont. Az ünnepélyes megnyitót kedden, az MH Bakony Harckiképző Központ lőterén, a nullaponti figyelőhelyen rendezték meg.

A parancsnokok fogadása és a három nemzet himnuszának eljátszása után Marcello Bellacicco dandártábornok, az MLF parancsnoka, majd Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka nyitotta meg a gyakorlatot, és köszöntötték az alakuló téren felsorakozott katonákat. A köszöntőkben nagy hangsúlyt kapott, hogy a gyakorlat a katonai felkészítés fontos állomása, mert itt tudják kialakítani azokat a képességeket, melyeket a műveleti területeken a katonáknak alkalmazniuk kell. A nemzetek katonái közötti együttműködés a hadműveleti munkában is rendkívül fontos: ez a gyakorlat ezt hivatott elősegíteni, valamint azt, hogy a közös munka és az együttgondolkodás napi tevékenységgé váljon.

A megnyitót követő sajtótájékoztatón Benkő Tibor altábornagy köszöntötte a sajtó képviselőit. Tájékoztatójában elmondta: a Clever Ferret 2010 a Magyar Honvédség idei legnagyobb szabású nemzetközi gyakorlata, amelyen a többnemzetiségű szárazföldi csapatok kötelékei vesznek részt. E gyakorlatok története 1996-ig nyúlik vissza, amikor a három ország katonai vezetése részéről megfogalmazódott az a gondolat, hogy szükséges lenne egy efféle gyakorlat egy közös Többnemzeti Szárazföldi Erő létrehozása – MLF: Multinational Land Force – és gyakoroltatása céljából. Ezeken a gyakorlatokon a nemzetek jobban megismerhetnék a NATO eljárásokat és a gyakorlatok tervezését, levezetését is közösen végezhetnék el.

 

1595902508

A három ország kormányainak képviselői 1998. április 18-án írták alá azt a háromoldalú egyezményt, amely lehetővé tette a kötelék felállítását és a közös gyakorlatok megtartását. 2002-ben Olaszország meg is rendezte az első többnemzetiségű gyakorlatot, ahol a parancsnokságok műveleti képességét vizsgálták. Magyarország területén először 2003-ban került megrendezésre ez a gyakorlat. Akkor ez egyben KFOR felkészítés is volt, ahol már a válságkezelés és a békefenntartás feladatai kerültek előtérbe. 

A továbbiakban a parancsnok elmondta: a közös felkészülések évente más-más helyszínen kerülnek megrendezésre. 2008-ban megint egy újabb feladatra, az afganisztáni ISAF műveletekre készítették fel a résztvevő nemzetek katonáit. A 2010-es a gyakorlat is ezt a feladatot szolgálja. Az olasz katonák a gyakorlatot követően az afgán műveleti területeken állnak majd szolgálatba.

1595902508
 

A Clever Ferret elnevezés a három nemzet közös elgondolása alapján jött létre, mert a résztvevő országok mindegyikében ismert állat a menyét, ami ráadásul ügyes, találékony és ravasz élőlény. A clever szó e találékonyságot szeretné megjeleníteni. E találékonyságra és ravaszságra sok esetben a műveleti területeken, a nemzetközi kötelékekben szolgálatot teljesítőknek is szükségük van.

Benkő Tibor altábornagy hangsúlyozta: a gyakorlatok alapvető célkitűzése a résztvevő állomány felkészültségének növelése, a másik elérendő cél pedig az, hogy az együttműködés a nemzetek között minél magasabb szinten valósuljon meg. Ezen a 2010-es gyakorlaton 1250 magyar, 960 olasz és 175 szlovén katona vesz részt. A tábornok kiemelte: a gyakorlaton részt vevők a nehézségekből az időjárás miatt már kaptak egy kis ízelítőt. A katonák az elmúlt héten a rendkívül rossz időjárás miatt a helyszínen, a víztározónál segítettek be a mentési munkálatokba, de ott voltak a gátakon Borsod és Baranya megyékben is.

Végezetül elmondta: bízik abban, hogy sikeres lesz a magyarországi felkészülés, és azok, akik az afganisztáni műveleti területre kerülnek ki, erőben és egészségben fognak visszatérni szeretteikhez.

1595902508