Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem csak a tajvani fegyvereladások terhelik az amerikai-kínai viszonyt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 25. 15:38

A Tajvanba irányuló amerikai fegyvereladások mellett további akadályok nehezítik a kínai-amerikai katonai kapcsolatokat – jelentette ki Ma Hsziao-tien, a kínai hadsereg vezérkari főnökének helyettese. Ma Hsziao-tien Pekingben találkozott Robert Willarddal, az amerikai csendes-óceáni flotta parancsnokával és Wallace Gregson védelmi miniszterhelyettessel.

Ez alkalommal – amerikai kérésre – kifejtette, hogy országa szerint a fegyvereladásokon túl az amerikai felderítő hajóknak és repülőgépeknek a Kína kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó vizein és légterében végrehajtott gyakori akciói, valamint néhány amerikai törvény hosszú ideje a kínai-amerikai katonai kapcsolatok stabilizálásának elsődleges akadályai.

Az amerikai kongresszus 2000-ben korlátozta a Kínával folytatandó katonai cserekapcsolatokat – említi meg a keddi találkozó kapcsán a Hszinhua hírügynökség, és idézi a vezérkari főnök helyettesét, aki a találkozón leszögezte: “Teljes mértékben az amerikai fél a felelős a Kína és az Egyesült Államok közötti katonai kapcsolatok fejlődésének akadályozásáért". Annak feltétele pedig, hogy visszaálljon a szilárd és folyamatos fejlődés a kétoldalú viszonyban – tette hozzá Ma -, az, hogy Amerika tartsa tiszteletben Kína alapvető érdekeit és legfontosabbnak tartott ügyeit.

Ez volt az első magas szintű – katonák közti – megbeszélés, amióta Kína januárban részlegesen leállította katonai cserekapcsolatait, tiltakozásul Washington tajvani fegyvereladásai miatt.

Willard és Gregson a Kína és az Egyesült Államok közötti stratégiai, gazdasági párbeszéd kétnapos tárgyalásain részt vevő delegáció tagjai voltak. Amerikai részről Barack Obama elnök két megbízottja, Hillary Clinton külügyminiszter és Timothy Geithner pénzügyminiszter vezette a népes washingtoni küldöttséget. Õket kedden fogadta Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök és Hu Csin-tao (Hu Jintao) államelnök.