Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a Koszovóba készülő területvédelmi tartalékosok felkészítése

Szöveg: Molnár Dénes tartalékos százados | Fotó: a szerző felvételei |  2021. szeptember 24. 7:18

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred összesen kilenc területvédelmi zászlóaljától érkező, negyvenhét tartalékos katona kezdte meg a felkészülését Hajdúhadházon, hogy 2022. márciusában, az MH KFOR kontingens 26. váltásának állományában megkezdhesse fél éves missziós szolgálatát Koszovóban.

KFOR_felkészülés (1)

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképzőbázison összevonták a KFOR 26. váltásába készülő tartalékos állományt szeptember 20-án, hogy megkezdhesse két hónapon át tartó kiképzését. A felkészítést az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóalj koordinálja.

A kiképzést Czill István alezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred megbízott parancsnokhelyettese nyitotta meg, aki felhívta az állomány figyelmét a külszolgálatot teljesítő katonák felkészültségével szemben támasztott elvárásokra, a balkáni béke sajátos kulturális és történelmi hátteréből adódó instabilitására, végezetül sok sikert kívánt a tartalékosoknak a kiképzés sikeres teljesítéséhez.

KFOR_felkészülés (3)

A számos missziót teljesített kiképzők a fizikailag és mentálisan megterhelő kiképzés során nagy hangsúlyt fektetnek a csapatösszekovácsolásra, a kohézió kialakítására. A lövész felkészítés során az önkéntesek a harcászat foglalkozásokon folyamatosan gyakorolják majd a menetalakzatokat, a tűz és mozgás eljárásait. Elsajátítják a jelenlétfenntartó járőrfeladatok ellátásának rendjét, ellenőrző-áteresztő pontot létesítenek és üzemeltetnek, azaz megismerik a békeműveletek feladatrendszerét.

KFOR_felkészülés (4)

A két hónapos összevonás végén a tartalékos katonák szakaszellenőrző foglalkozás keretében adnak számot elsajátított tudásukról, ezt követően az állomány a felkészülést a célirányos missziós kiképzéssel Hódmezővásárhelyen, az MH. 5. Bocskai István Lövészdandár állományával folytatja, hogy - egyebek mellett - tömegkezelés, azaz CRC kiképzési foglalkozások teljesítésével fejezzék be a misszióra történő felkészítést.

KFOR_felkészülés (2)