Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött az alapkiképzés a Szurmay-dandárnál

Szöveg: Kresz Fruzsina | Fotó: a szerző felvételei |  2021. augusztus 25. 13:25

Nyolcvanan kezdték meg az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) héthetes alapkiképzését augusztus 23-án, hétfőn a püspökszilágyi Kiképző Bázis és Lőtéren.

Alapkiképzés_MH_BHD (1)

A kiképzésen részt vevők olyan általános katonai alapismereteket szerezhetnek meg, amelyeket a katonák a békeidőszaki és a különleges jogrendi időszakos feladatokban végrehajtói szinten alkalmazni tudnak majd. A közel két hónap alatt, az alaki és lőkiképzésen túl - többek között – jogi és hadijogi, tűz-, környezet és munkavédelmi, nemzetbiztonsági, honvédelmi, illetve logisztikai ismereteket sajátítanak el a pályakezdők.

A kiképzést a dandár Ideiglenes Kiképző Csoportja (IKCS) tartja az MH Ludovika Zászlóalj állományából kijelölt huszonnégy másodéves honvéd tisztjelölt bevonásával. Ennek eredményes teljesítése érdekében a tisztjelölteket az IKCS készítette fel augusztus első heteiben, a Petőfi-laktanyában.

Alapkiképzés_MH_BHD (4)

Az augusztus 24-i megnyitón részt vett Mudra József ezredes, az MH BHD parancsnoka, valamint Balázs Tibor főtörzszászlós, az alakulat vezénylőzászlósa. A dandár parancsnoka köszöntőjében hangsúlyozta: „olyan próbatétel előtt állnak, mely a jövőjüket határozza meg. Bízom abban, hogy a szemükben látható elszántság végigkíséri önöket katonai pályájuk során.” Végül azt kérte a kiképzőktől, hogy legjobb szakmai tudásuk szerint készítsék fel és motiválják az újoncokat, hogy erre a néhány hétre hosszú évek múltán is szép emlékként gondoljanak vissza.