Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NASAMS légvédelmi rakétarendszerrel ismerkednek a katonák

Szöveg: Sályi Gergő főtörzsőrmester | Fotó: Miklós Máté főtörzsőrmester |  2021. augusztus 25. 10:53

Rendszerismertető tanfolyamot tartanak augusztus 23-27. között Győrben, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél, hiszen a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében a Magyar Honvédség hamarosan beszerzi a Nemzeti Fejlett Föld-Levegő Rakétarendszert (NASAMS - National Advanced Surface-to-Air Missile System).

NASAMS_kapott (2)

A norvég Kongsberg Defence & Aerospace és az amerikai Raytheon cégek által fejlesztett légvédelmi rakétarendszerrel a norvég fél vezetésével ismerkednek a magyar szakemberek. A Pálffy Miklós laktanya konferencia termében a győri alakulat kijelölt állományán kívül a Magyar Honvédség számos szervezetének képviselője is jelen van. A képzésen részt vesz - Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos megbízásából - a projektet felügyelő Tömböl László nyugállományú mérnök vezérezredes, a projektet vezető Böcz Lajos Lóránt ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség Fegyvernemi Képességtervező Főnökség főnöke, valamint Könczöl Ferenc ezredes, a győri alakulat parancsnoka is.

NASAMS_kapott (1)

A tanfolyam résztvevői a hét során ismereteket szereznek – alkalmazott rakéta típusától függően – a kis és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer legfontosabb elemeiről, képességeiről, alkalmazási feltételeiről, híradó-informatikai vonatkozásairól, a komplexumhoz kapcsolódó kiszolgáló berendezésekről, kiképzési eszközökről, valamint a logisztikai támogató felszerelésekről is. A képzés augusztus 27-én zárul Kecskeméten, ahol a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón kiállított NASAMS tűzelosztó központot tekintik meg a magyar szakemberek.

NASAMS_kapott (3)