Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött az első ausztrál AEGIS rendszer tesztelése

Szöveg: Háború Művészete |  2009. augusztus 17. 11:12

A Lockheed Martin tesztközpontjában megkezdődött az Ausztrália első légvédelmi rombolójára telepítendő AEGIS hajófedélzeti felderítő- és fegyverrendszerének négyhónapos tesztelése.

A sikeres próbatétel után a rendszert visszaszállítják Ausztráliába, ahol felszerelik az ország első légvédelmi rombolójára, az Adelaide-i ASC hajógyárban építés alatt álló HMAS Hobartra, ami az ausztrál királyi haditengerészet eddigi legkorszerűbb hadihajója lesz.

A tesztközpont technikai felszereltsége lehetővé teszi az AEGIS rendszer szárazföldi körülmények közötti tesztelését is, melynek sikeres teljesítése után a rendszer telepíthetővé válik a hadihajókra. A négyhónapos próbatétel során tesztelik többek között a nagy teljesítményű SPY-1D(V) radart, a különböző számítógépes rendszereket, kábeleket és antennákat is.

Az AEGIS rendszer a világ egyik leghatékonyabb hajófedélzeti felderítő- és fegyverrendszere, ami képes a különböző célok egyidejű észlelésére, nyomon követésére és a kilőtt rakéták irányítására.

Jelenleg világszerte 91 hadihajó rendelkezik AEGIS rendszerrel, az Egyesült Államokon kívül Ausztrália, Japán, Norvégia, Dél-Korea és Spanyolország is az AEGIS mellett döntött.