Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kettős kibocsátó Szentendrén

Szöveg: VJ |  2009. augusztus 17. 10:55

Két teljesen különböző állománycsoporthoz tartozó egyenruhások sorakoztak fel a szentendrei MH KKB Művelődési Központ aulájában. Az egyik, a kisebb létszámú alakzatban a kanadai pilótajelöltek mindössze hatan, a másik, nagyobb csoportban a kékruhás tűzoltók 41 fővel fogadták feszes vigyázzállásban az érkező elöljárót.

A pilótajelöltek 3 héttel korábban, július 27-én kezdték meg a rövidített alapkiképzést Szentendrén, a MH Központi Kiképző Bázison, hogy hamarosan tovább folytatassák felkészülésük első, hazai szakaszát. A NATO Flying Training Program in Canada (NFTC) keretében történő pilótaképzés a ma lehetséges legmagasabb értékű felkészítést foglalja magában és ennek első állomása Szentendre, azok számára, akik megfeleltek a felvételi feltételeknek, de nem rendelkeznek katonai élőélettel.

A kanadai repülőgép-vezető jelöltek rövidített alapkiképzése sűrítve magába foglalja mindazokat az ismereteket, amelyet minden katonának el kell sajátítania a rendes, 3 hónapos alapkiképzés során. Ennek keretében alaki-, testnevelési- és lőkiképzésen vettek részt, illetve harcászati, túlélési, és tereptan ismereteket sajátítottak el elméletben és gyakorlatban egyaránt, amint ezt a sikeres vizsga is igazolta
A véletlen időbeni egybeesés miatt a tűzoltók 2 hetes kiképzésének befejeztével a pilóta-jelöltekkel együtt került sor a kibocsátó ünnepségre.

Augusztus 3-án 41 „lánglovag" kezdte meg az alaki és szakmai kiképzést, valamint a fizikai felkészülést. Az együttműködésre immár harmadik alkalommal a MH KKB és a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság között létrejött megállapodás alapján került sor. E kiképzésre azért van szükség, mert

a leendő tűzoltók között már nincsenek olyanok, akik a sorkatonai szolgálat során megtanulták és begyakorolták az egyéni és kötelék alaki mozgásokat, a parancsok végrehajtásának rendjét. Az MH KKB képességei és kapacitásai viszont lehetővé teszik, hogy a két hetes tűzoltó szaktanfolyam során napi hét órás elméleti és gyakorlati felkészítés keretében tűzoltók elsajátítsák a szükséges ismereteket.

A felsorakozott állományt Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, az MH KKB parancsnoka fogadta a tűzoltó elöljárók jelenlétében és értékelte az elmúlt 2, illetve 3 hét során nyújtott teljesítményt és átadta a kiképzés sikeres befejezését tanúsító okmányokat.

Fotó: Földváry Andrea,
Varga József