Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

190 millió brazil mondott köszönetet Massa ápolásáért

Szöveg: Draveczki Ádám |  2009. augusztus 17. 12:46

Elismerések átadására került sor hétfőn délelőtt a HM HIM udvarán az ÁEK Felipe Massa gyógyulásához hozzájáruló munkatársai részére. A rendezvényen a brazil sporttárca államtitkára is részt vett, és Bernie Ecclestone Forma-1 vezér, illetve az immáron otthon lábadozó autóversenyző köszönőlevelét is felolvasták.

Elismerések átadására került sor hétfő délelőtt a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán a Hungaroringen balesetet szenvedett Forma-1-es versenyző, Felipe Massa gyógyításában részt vevő állomány számára. A rendezvényen Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter mellett jelen volt többek között Dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter, Mikita János mk. altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, Palik László, a Hungaroring Sport Zrt. igazgatóságának elnöke és Dr. Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, illetve brazil részről Ricardo Leyser Goncalves sportminisztériumi államtitkár.

1595890241
„A brazil kevert nép: portugálok, afrikaiak és az őslakos indiánok leszármazottaiból áll össze a nemzet, melynek életében a sport imádata az egyik legfontosabb összekötő kapocs", mondta a brazil sportminisztérium államtitkára, aki rámutatott: a legnépszerűbb sport Brazíliában természetesen a labdarúgás, de szorosan mögötte ott áll az autóversenyzés is, nem kis mértékben annak, hogy a dél-amerikai ország eddig három Forma-1-es világbajnokot – Fittipaldi, Piquet és Senna – adott a világnak. „Mivel a legnagyobb bálvány, Ayrton Senna már nem él, többek között éppen ezért sokkolta annyira a brazil közvéleményt Felipe Massa balesete. Az egész ország remegett érte", mutatott rá Ricardo Leyser Goncalves, aki ezt követően háláját fejezte ki a magyarországi Forma-1-es verseny szervezőinek és a magyar államnak azért a kedvességért és szakmai hozzáértésért, amivel Felipe Massát ápolták a baleset után. „Így érhetett jó véget egy rossz történet", fogalmazott. „Nemcsak a brazil állam, de 190 millió brazil nevében ölelem keblemre az összes orvost, aki hozzájárult Felipe Massa gyógyulásához. Évekre szóló barátságot alapoztak meg a magyar és a brazil nép között", zárta beszédét Goncalves.

Ezt követően Szekeres Imre honvédelmi miniszter elismeréseket és emléktárgyakat adott át az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) személyi állományába tartozó orvosoknak és kórházi munkatársaknak. Elismerésben részesült többek között Bazsó Péter, az ÁEK orvos-igazgatója, Zsíros Lajos orvos ezredes, főorvos, a Magyar Honvédség fősebésze, Grósz Andor professzor, a kórház katonai főigazgató-helyettese, Veres Róbert, az ÁEK idegsebészeti osztály osztályvezető főorvosa és Szilvásy István, a kórház főigazgatója, illetve Massa ápolásában közvetlen résztvevő további orvosok, szakápolók, valamint a Magyar Nagydíjon közreműködők, így például Palik László is.

Az elismerések átadását követően a rendezvényen felolvasták Bernie Ecclestone, a Forma-1 tulajdonosa és Felipe Massa köszönőlevelét. Ecclestone levelében megköszönte azt a segítséget, támogatást és komoly szakmai hozzáértéssel elvégzett munkát, amit Magyarországon tapasztalt a balesetet követően. „Ha egyszer baleset érne, azt szeretném, hogy a Magyar Honvédség központi kórházában kezeljenek", zárta sorait a száguldó cirkusz megalapítója. Felipe Massa köszönetében háláját fejezte ki azért a szakszerű és kedves bánásmódért, melyben az ÁEK-ben részesült, és reményét az iránt, hogy legközelebb már más körülmények között találkozhat majd azokkal, akik idén segítettek rajta.
A brazil kormánytól kapott emlékserleget Szekeres Imre a helyszínen átnyújtotta Dr. Szilvásy Istvánnak, az Állami Egészségügyi Központ főigazgatójának.

1595890242
Felipe Massa a Forma-1 Magyar Nagydíjának 2009. július 25-ei időmérő edzésén szenvedett súlyos, életveszélyes koponyasérülést, miután fejen találta egy Rubens Barrichello autójáról leszakadt rugó. A versenyző elveszítette eszméletét, és a pálya szélén lévő gumifalba rohant. Miután a sérült pilótát beszállították a HM Állami Egészségügyi Központba, gyors állapotstabilizálást és diagnosztikát követően életmentő sürgősségi műtétet hajtottak végre rajta. A műtét után negyvennyolc órán keresztül az intenzív osztályon, gépi lélegeztetés mellett ápolták. Ezt követően tisztázásra került bal szemének állapota, melyről megállapították, hogy maradandó sérülést nem szenvedett.
Állapotának javulása után a versenyző sebkezelését és mobilizációját a kórház idegsebészetén végezték.

Felipe Massát augusztus 3-án javult általános állapotban, gyógyult sebbel bocsátották el az Állami Egészségügyi Központból, további rehabilitációja hazájában történik. A legfrissebb híresztelések szerint a versenyző már talán idén, Monzában visszatérhet a volánhoz, bár ezt az információt hivatalos forrásból idáig nem erősítették meg.

Fotók: Tóth László

1595890242
 

1595890242
 

1595890242
 

1595890242