Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött az őszi sorozás Oroszországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 1. 19:56

Oroszországban a pénteken kezdődött őszi sorozáson 278,8 ezer főt szándékoznak besorozni a hadseregbe, s ez a létszám Vaszilij Szmirnov vezérkari főnök szerint elegendő lesz. Az oroszországi sorozás különlegessége, hogy most kerülnek a hadseregbe a kilencvenes évek elejének demográfiai hullámvölgye idején születettek.

Míg a nyolcvanas évek elején évi 1,5 millió gyerek született Oroszországban, addig a kilencvenes évek elejére a születési arányszám ehhez képest a felére csökkent. Újdonság, hogy a besorozottak szülei jelen lehetnek a sorozó bizottság záró határozatot meghozó ülésén, és részletesen, első kézből tudhatják meg a gyermekük alkalmasságáról szóló döntést, valamint azt is, hol fognak szolgálni a kiskatonák. Emellett a szülők és a sajtó képviselői – egyelőre kísérletként – el is kísérhetik fiaikat azok szolgálati helyére. Szintén idei, de már tavasszal bevezetett újítás, hogy a sorkatonák szolgálati helyét lehetőleg lakóhelyükhöz viszonylag közel jelölik ki, s ez kötelező érvénnyel vonatkozik a nős fiatalemberekre s az olyanokra, akiknek valamely közeli rokona beteg. Ez nem csupán a katonák, hanem a hadsereg érdekeit is szolgálja, amennyiben így csekélyebb összegbe kerül utaztatásuk.

Szmirnov hangsúlyozta, hogy a hadsereg a jogszabályok adta lehetőségekkel élve továbbra is küzd a szolgálatmegtagadás ellen. Mint mondta, a tavaszi sorozásból több mint 30 ezer főnek nem tudták átadni a behívót, részben mert lakcímet változtattak és ezt nem jelentették be a kiegészítő parancsnokságokon, mintegy százezer fiatal elzárkózott a behívó átvételétől és mintegy 6000 azoknak a száma, akik átvették a behívót, de megtagadták a szolgálatot. Alternatív, polgári szolgálatot a lehetőség 2004-es megjelenése óta 1062 besorozott teljesített. Az orosz fiatalok számos más ok mellett azért is igyekeznek elkerülni a katonai szolgálatot, mert a hadseregben változatlanul él az úgynevezett gyedovscsina („nagyapák uralma"), amelynek lényege a kiskatonák szisztematikus kínzása és megalázása az öreg bakák és tisztesek által. Ügyészségi adatok szerint évente mintegy 400 sorkatona veszti életét anélkül, hogy hadműveletben venne részt, és ezen belül tavaly mintegy kétszáz volt az öngyilkosságok száma, mert a fiatalok nem bírták ki a körülményeket, de főként a kínzást.

A lapok szerint a legutóbbi esetben egy egységet éjszaka riadóztattak minden ok nélkül, s az országúton futtatták a fiúkat. Időnként „Feküdj! Gránát a középpontban!" parancsra a betonra kellett feküdniük, arccal a földnek. Az egyik ilyen pillanatban jött egy terepjáró, és két fiút halálra gázolt, egy súlyosan megsérült, mert a katonák nem láthatták a kocsit, annak vezetője pedig a rossz időben nem ismerte fel, hogy emberek fekszenek előtte az úton. Egyes híresztelések szerint azért is gyilkolják a katonákat, hogy eladják szerveiket, bár ilyen ügy még nem került az ügyészség elé. Szmirnov vezérkari főnök szerint aggasztó a fiatalok egészségi állapota: a behívottak mintegy 30 százalékát kell ilyen okokból felmenteni, vagy szolgálatukat elhalasztani.

Címkékjog