Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdte az oltást elutasító katonák leszerelését az amerikai hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. február 4. 12:00

Azonnali hatállyal megkezdik a koronavírus elleni oltást elutasító amerikai katonák leszerelését – jelentette be február 2-án, szerdán Christine Wormuth, a védelmi minisztérium amerikai hadseregért felelős államtitkára.

Az indoklás szerint ez a lépés elengedhetetlen a hadsereg harckészségének fenntartásához. Az intézkedés hatálya a szárazföldi hadsereg aktív állományú és tartalékos tagjaira, valamint a kadétokra terjed ki. Kivételt a jóváhagyott, illetve elbírálás alatt álló felmentéssel rendelkezők képeznek.

A Pentagon 2021 augusztusában rendelte el az oltás kötelezővé tételét az amerikai haderő katonái számára. A különböző fegyvernemekhez tartozó katonák túlnyomó többsége már megkapta a koronavírus elleni vakcinák legalább első adagját. Hetvenkilenc amerikai katona hunyt el a koronavírus-fertőzés szövődményeiben.

„A hadsereg készültsége nagyban függ a katonák azon képességétől, hogy gyakorlatozni, mozgósítani, harcolni tudjanak és megnyerjék országunk háborúit” – jelentette ki Christine Wormuth államtitkár. „A nem beoltott katonák kockázatot jelentenek a haderőre és veszélyeztetik a harckészültséget” – fűzte hozzá a tisztségviselő. A többi amerikai haderőnem, így a légierő is már megkezdte a felmentéssel nem rendelkező katonák leszerelését.