Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdte repülési tesztjeit a PAK FA harmadik prototípusa

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu / Lenta.ru |  2011. november 23. 15:58

A komszomolszk-na-amure-i repülőtérről a levegőbe emelkedett az orosz, ötödik generációs vadászrepülőgép, a T-50 (PAK FA) harmadik prototípusa. A hírt a Komszomolszki Repülőgépgyártó Termelési Egyesülés (KNAAPO) közleményben tudatta a médiumokkal.

A repülőgép első repülése alkalmával, valamivel több, mint egy órát töltött a levegőben, amely során ellenőrizték a rendszerek és hajtóművek működését. A repülőgép sikeresen teljesítette első küldetését.

2011 augusztusában vált ismertté, hogy ez év végéig a repülési tesztprogramhoz – amelyben eddig két repülőgép, a T-50-1 és T-50-2 vett részt – csatlakozik további két prototípus. Az első két prototípus tesztjei jelenleg a Moszkva mellett található Zsukovszkij repülőtéren zajlik. A típus első képviselője 2010 januárjában, míg a második (T-50-2) 2011 márciusában emelkedett először a levegőbe.

A jelenlegi tervek szerint 2012 végéig befejeződnek a PAK FA tesztjei és 2013-ban az első tíz darab kísérleti repülőgépet átadják a Lipeckben található harci alkalmazási és átképzőközpont részére. Az orosz védelmi minisztérium a kísérleti gépeken felül további 60 darab T-50 beszerzését tervezi. Az orosz légierő mintegy 150 darab T-50 típusú vadászrepülőgépre tartana igényt, azonban a beszerzendő gépek végleges száma még nem ismert.

</p>
<p>A PAK FA első nyilvános repülése a MAKSZ-on 
</p>

A PAK FA első nyilvános repülése a MAKSZ-on