Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdte szolgálatát az EU Harccsoport

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. július 2. 13:58

„Újabb megtiszteltetés a dandár számára, hogy tagja vagyunk az Európai Unió Harccsoportjának, ezzel is bizonyítva, hogy uniós és NATO-tagságunkhoz méltón nemzetközi szinten továbbra is megálljuk a helyünket” – mondta dr. Böröndi Gábor dandártábornok, parancsnok július 2-án, hétfőn reggel az MH 5. Bocskai István Lövészdandár ünnepélyes dandársorakozóján.

1595938233
Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Kossuth-laktanyájában Vantal Zsolt alezredes, a magyar állomány parancsnoka jelentést tett arról, hogy az Európai Unió Harccsoportja (European Union Battlegroup – EU BG) július elsején készültségbe lépett.

Ennek értelmében az EU BG a világ bármely, az EU érdekeltségébe tartozó területén a törvényben meghatározott időn belül bevethető. A készültség december 31-ig tart, ebben a hat hónapban a katonák külön jogszabályban meghatározott módon és időre távozhatnak szabadságra vagy léphetnek ki az ország területéről.

A Kossuth-laktanyában megtartott hétfői ünnepségen felhúzták az Európai Unió zászlaját, majd a rendezvény díszmenettel zárult.

2007. január elsejével alakult meg az olasz−szlovén−magyar Európai Unió Harccsoport.

Az EU gyorsreagálású erői esetleges bevetésével kapcsolatban az országok fenntartják maguknak a szuverén döntés lehetőségét: minden egyes állam megőrzi a jogát, hogy eldöntse, engedélyezi-e vagy sem a harccsoportban részt vevő saját alakulatainak felhasználását az adott feladatra.

A magyar katonák olasz és szlovén egységekkel kiegészülve tagjai az Európai Unió Harccsoportjának. Mindez azt jelenti, hogy a századnyi erő itthoni szolgálatot ellátva áll készen egy esetleges gyors külföldi beavatkozásra. Az 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóaljának kijelölt állománya hat hónapon keresztül készült a 2012. július elsejével kezdődő féléves szolgálatra.

A katonáknak ezt megelőzően többek között MLF (Multinational Land Force – Többnemzeti Szárazföldi Kötelék) szakaszcsere-kiképzésben, valamint itthon és Olaszországban is zárógyakorlaton kellett számot adniuk tudásukról.

Fotó: A szerző felvételei