Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megölhették Bin Laden egyik fiát

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. július 23. 8:53

Egy amerikai rádió szerint életét vesztette Pakisztánban Oszama bin Laden egyik fia. Szaad egy rakétatámadásban halhatott meg, amelyet egy amerikai robotrepülő hajtott végre az év elején. A CIA és a hadsereg egyelőre nem ismerte el a halálhírt.

Szaad bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot irányító Oszama bin Laden egyik fia állítólag meghalt az év elején Pakisztánban egy amerikai rakétatámadásban – jelentette szerdán az NPR amerikai közszolgálati rádió.

“80-85 százalék a valószínűsége annak, hogy Szaad bin Laden meghalt a légitámadásban" – közölte a rádióval egy magas rangú hírszerzési illetékes.

A nevének elhallgatását kérő tisztviselő beismerte, hogy a szolgálatoknak nincs birtokában a húszas éveiben járó Szaad bin Laden holtteste, így DNS-vizsgálatokkal sem áll módjukban megerősíteni a halálát.

A Központi Hírszerző Szolgálat (CIA) és az amerikai középső parancsnokság (Centcom) nem tudta megerősíteni a Szaad bin Laden haláláról szóló értesülést. A rádió nem közölte a támadás helyét, csak azt, hogy idén egy pilóta nélküli repülőgép hajtotta végre, és egy Hellfire rakéta ölhette meg Szaadot.

2009 januárjában az amerikai pénzügyminisztérium befagyasztotta az al-Kaidához való tartozással gyanúsított Szaad bin Laden amerikai bankszámláit. A CNN szerint ezzel együtt nem volt meghatározó figura az al-Kaidában.

Az amerikai terrorelhárítás sem tartotta Szaadot elég fontosnak ahhoz, hogy célzott támadást indítsanak ellene, és feltehetően csak “rossz időben volt rossz helyen". Az NPR-nek nyilatkozó tisztségviselő elismerte: “a vezetékneve miatt csinálunk nagy ügyet belőle".

Szaad 2001 októberében, az amerikai invázió után hagyta el Afganisztánt, és Iránba menekült a CNN szerint. Ott évekre házi őrizetbe vették, végül tavaly jutott vissza Afganisztánba, és a pakisztáni határvidéken telepedett le – közölte Mike McConnell korábbi hírszerzési igazgató.