Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonák belefáradtak a háborúba

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. július 23. 8:46

“Az Egyesült Államok már nyolc éve háborúzik Afganisztánban. Az amerikai katonák elfáradtak, az amerikai nép rendkívül fáradt” – hangoztatta Robert Gates védelmi miniszter a Die Welt című lapnak adott interjújában.

A Pentagon vezetője – aki már a Bush-kormányzat második hivatali idejében is a védelmi minisztérium élén állt – mindennek alapján azt hangsúlyozta, hogy az amerikai haderő Afganisztánban egyfajta “sikerkényszer" alatt áll.

“Bizonyítanunk kell, hogy jövő tavaszig, de legkésőbb kora nyárig képesek vagyunk előrelépni a biztonság megszilárdításában" – jelentette ki Gates, utalva arra: ellenkező esetben az amerikai lakosság teljes mértékben az afganisztáni szerepvállalás ellen fordul.

A miniszter nem hagyott kétséget afelől, hogy a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők a jövő nyárig a remélt előrelépés ellenére sem számíthatnak győzelemre, de még arra sem, hogy közvetlenül a győzelem előtt állnának.

“Ha azonban – jelentős számú halálos áldozat nélkül – mégis sikerülne haladást elérni a biztonság helyreállításában, akkor Washington időt nyerhet" – fogalmazta meg a minimális célkitűzést Gates.

Az amerikai miniszter úgy értékelte, hogy a NATO-szövetségesek jobban együttműködnek Afganisztánban, mint korábban. Elismerően szólt arról, hogy az európai partnerországok lehetőségeik szerint igyekeznek növelni kapacitásaikat, legyen szó akár katonák küldéséről, akár a helyi biztonsági erők kiképzésének támogatásáról. Viszonylag apró, de jelentős lépésekről van szó – hangoztatta Gates, aki ezúttal nem állt elő új követeléssel azzal kapcsolatban, hogy a szövetségesek növeljék afganisztáni hozzájárulásukat.

Az interjúban Gates megerősítette: a kormány elhatározta, hogy az amerikai haderő létszámát 22 ezer katonával 569 ezerre növeli. Mindennek okaként a különböző nemzetközi bevetésekkel kapcsolatban megnövekedett terheket említette, utalva arra, hogy Obama elnök támogatta a döntést.