Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megölték a kedden elrabolt kormányzót

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 23. 8:08

Megölték azt a kolumbiai tartományi kormányzót, akit katonai egyenruhába öltözött fegyveresek raboltak el – közölték helyi idő szerint kedden a kolumbiai hatóságok. A kormányzó holttestét egy elhagyott gépkocsi mellett találták meg, nem messze a székvárostól.

Luís Francisco Cuellart, Caqueta tartomány kormányzóját katonai egyenruhába öltözött fegyveresek rabolták el kedden, megrohamozva az áldozat házát a tartomány székhelyén, Florenciában. A támadók előbb kézigránátot dobtak a kormányzó házára, majd tűzpárbaj alakult ki közöttük és a ház előtt posztoló rendőrök között. Egy rendőr meghalt.

A hatóságok valószínűsítették, hogy az emberrablók a FARC szélsőbaloldali gerillaszervezet tagjai, ezért katonák hajtóvadászatot indítottak Cuellar kiszabadítására a térség őserdejében. Ha valóban a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők emberei rabolták el a kormányzót, akkor az arra utal: Latin-Amerika legrégebbi gerillaszervezete még mindig képes látványos támadásokra annak ellenére, hogy a kolumbiai hadsereg amerikai segítséggel szorongatja.

A FARC valamikor az ország nagy területeit tartotta az ellenőrzése alatt, számos pokolgépes támadást követett el, sok embert elrabolt, de mára meggyengült, a hadseregnek jelentős területek ellenőrzését sikerült visszaszereznie a gerilláktól. A szervezet fogságában még mindig van 24 rendőr és katona, köztük olyanok is, akiket már több mint egy évtizede raboltak el.

CímkékNATO