Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megölték a pakisztáni tálibok vezérét?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 16. 14:42

Amerikai légi csapásban életét vesztette a pakisztáni tálibok vezére – közölték pakisztáni hírszerzési források január 15-én, vasárnap a brit hírügynökséggel. Hakimullah Mehszúd halálát egy pilóta nélküli amerikai repülőgépről, azaz drónról indított támadás okozta, amikor a tálib vezér gépkocsikonvoja útban volt Észak-Vazirisztán tartomány felé.

Egy magas rangú katonatiszt szerint hivatalosan még nem erősítették meg Mehszúd halálhírét. A pakisztáni tálibok eközben cáfolták vezérük halálát. A hírt amerikai források sem tudták megerősíteni a Reuters tudósítójának.

Amennyiben Hakimullah Mehszúd csakugyan meghalt, az jelentősen enyhítené a pakisztáni biztonsági erőkre nehezedő nyomást. Az al-Kaida terrorszervezethez közel álló tálibok ugyanis számtalan öngyilkos merényletet követtek el a világ egyik legingatagabb országának számító Pakisztánban.

Hakimullah elődjének, Bejtullah Mehszúdnak 2009-ben bekövetkezett halála nyomán sokan reménykedtek abban, hogy a tálib vezér likvidálása nyomán meggyengül a Tehrik-e Taliban, ez azonban nem következett be – emlékeztetett a brit hírügynökség.