Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Logisztikai támogatás – és ami mögötte van

Szöveg: Tömbölné Czirfusz Loretta |  2012. január 16. 13:44

Egyetlen katonai szervezet sem működhet jól megfelelő logisztikai támogatás nélkül, így a Koszovóban szolgáló magyar békefenntartó kontingens ötödik váltása számára is nagyon fontos e szakterület. Banos János őrnaggyal, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred logisztikai főnökével – aki jelenleg az MH KFOR Kontingens parancsnokának támogató helyettese – a kontingens logisztikai feladatairól, a szakmai kihívásokról beszélgettünk.

A pristinai Slim Lines tábor 2011 februárjától működik portugál−magyar többnemzetiségű bázisként. A magyar rész ekkor diszlokált át a nyugat-koszovói Pec/Pejéből. A költözésben jelentős része volt a harmadik és a negyedik váltásnak, és kifejezetten a logisztikai elemeknek. „Ők ezzel komoly alapokat fektettek le, ezért a mi váltásunk logisztikai feladata, hogy erre építkezzünk, ezt a jó szintet tartsuk, illetve fokozatosan emeljük" – mondta Banos őrnagy.

1595930131
2011 augusztusában, több váltásban érkezett a műveleti területre a jelenlegi állomány. A személyek és a felszerelés kijuttatása komoly tervezői munka eredménye volt. Erős szakmai kihívást jelentett a kiutazó „beosztások" prioritási sorrendjének meghatározása, hiszen szem előtt kellett tartani azt is, hogy a műveleti feladatok biztosítása folyamatos legyen a KFOR részére.

Munkájuk során nem szabad elfelejteniük, hogy legfőbb teendőjük a KFOR-erőknek felajánlott magyar lövészszázad kiszolgálása, mindezek mellett azonban feladataik közé tartozik az összes, Koszovóban tevékenykedő magyar békefenntartó élet- és munkakörülményeinek biztosítása is, mivel a kontingens látja el a Pristinában az HQ-n, a Pejében és a Prizrenben szolgálókat is.

A kontingens támogató parancsnokhelyettese kiemelte, hogy a hazai logisztikai rendszert a műveleti területen is fenntartják, annyi változtatással, hogy egyes szakmai feladatokat – például a leltározást – korábban hajtanak végre. Éppen ezért körültekintő munkát igényel a mindennapi élet kiszolgálása mellett jelentkező feladatok ellátása is. 

„Igazán komoly szakmai kihívást jelent az utánpótlási csatornák keresztmetszetének szűkülése is – tudtuk meg az őrnagytól –, hiszen az otthonról jövő támogatás esetleges akadozása, csúszása akár fennakadást is okozhat a munkában.

Banos őrnagy egyébként 1998 óta különböző alegységparancsnoki beosztásokat töltött be, a logisztika 2004-től került hozzá közel – főleg haditechnikai területen szerzett tapasztalatokat, és ez a negyedik missziója.

Meggyőződése, hogy a logisztikai szakterületen különösen fontos a csapatmunka. „Az előttünk álló problémákat közösen kell megoldanunk indokolt mértékű energiaráfordítással, de utána feltétlenül ki kell elemeznünk azokat, és a tapasztalatokat fel kell használnunk a következő feladatok végrehajtásakor" – mondta.

Fotó: A szerző felvételei