Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megölték Afganisztán korábbi elnökét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 21. 12:01

Merénylet áldozata lett szeptember 20-án, kedden Burhanuddin Rabbani, Afganisztán korábbi államfője. Rabbani az utóbbi időben a nagy béketanács elnökeként tevékenykedett, ez a testület egy idő óta tárgyalásokat folytat a kabuli kormány ellen küzdő iszlamista felkelőkkel, a tálibokkal.

A BBC rádió híradása szerint Rabbani éppen a tálibok két képviselőjét fogadta házában, amikor a robbanás bekövetkezett. Egyes források öngyilkos robbantást emlegetnek.

A volt államfő rezidenciája az afgán főváros diplomáciai negyedében található. A robbanás után a rendőrség lezárta az egész negyedet. A merénylet egy héttel azután történt, hogy múlt kedden tálibok 20 órás tűzpárbajt vívtak afgán és nemzetközi biztonsági erőkkel a zöld zónának is nevezett diplomáciai negyed határán.

Rabbani mártírhalált halt – közölte a brit hírügynökséggel Mohammed Záhir, a kabuli rendőrség bűnügyi osztályának vezetője. A merényletben összesen öt ember vesztette életét, és súlyosan megsebesült Maszúm Sztanekzai, Hamid Karzai államfő tanácsadója. Záhir szerint a merénylő a turbánjába rejtett robbanószerkezettel lépett be Rabbani házába.

Rabbanit, aki a szovjet megszállás (1979-89) idején a fegyveres felkelők (mudzsahidek) vezetője volt, majd 1992-ben államfővé választották, Karzai nevezte ki tavaly októberben a nagy béketanács elnökévé. Béketervének részét képezte, hogy amnesztiát és munkahelyet ajánlott az egyszerű tálib harcosoknak, vezetőiknek pedig menedékjogot külföldi országokban.

Rabbani halála súlyos csapás a békefolyamatra és nagy veszteség Afganisztán számára – jelentette ki Szadika Balhi, a béketanács tagja. Mint hozzátette, az elhunyt tanácselnök befolyásos szellemi vezető volt, és sikerrel vonta be a tálibokat a megbékélés folyamatába.

Karzai elnök bejelentette, hogy Rabbani halálára való tekintettel lerövidíti az ENSZ New York-i székhelyén kezdett látogatását.