Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megölték lengyel túszukat a pakisztáni tálibok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 7. 11:56

A pakisztáni tálibok megölték tavaly szeptemberben elrabolt lengyel túszukat. Piotr Stanczakot, aki egy helyi olajtársaságnak dolgozott, az észak-pakisztáni Attok járásban támadták meg, a fővárostól, Iszlámábádtól 90 kilométerre nyugatra.

Megölték két sofőrét, testőrét és három pakisztáni munkatársát, őt pedig ismeretlen helyre hurcolták. A vallási fanatikus muzulmán tálibok egyik parancsnoka most egy telefoninterjúban közölte: lengyel foglyukat lefejezték, mert a varsói kormány nem teljesítette korábbi követelésüket, a holttestet pedig nem adják ki.

Piotr Adamkiewicz, a pakisztáni lengyel nagykövetség szóvivője azt mondta, tudomásuk van a tálibok bejelentéséről, de egyelőre semmilyen bizonyítékot, vagy hivatalos tájékoztatást nem kaptak a történtekről. Éppen ezért a képviselet nem tudja megerősíteni honfitársuk halálhírét. “Igyekszünk megbizonyosodni a hír valóságtartalmáról, a családot már figyelmeztettük" – tette hozzá a követségi szóvivő.

A pakisztáni titkosszolgálatok tisztviselői azt mondják, hogy a tálibok kivégezték túszukat, de nekik sincs bizonyítékuk erről.

A mérnök tavaly októberben a pakisztáni börtönökben őrzött tálibok elengedését kérte az iszlámábádi hatóságoktól egy DVD-felvételen, amelyet az emberrablók eljuttattak a sajtóhoz. Később a túszejtők követelésüket úgy módosították, hogy a hatóságok engedjék szabadon négy társukat, a kormány vonja vissza a hadsereget a pakisztáni törzsi területekről, ahol a katonák a tálibokhoz közel álló iszlamista harcosok és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjai ellen folytatnak katonai műveleteket.