Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködést sürget Moszkvával a NATO főtitkára

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 7. 11:48

Együttműködést sürgetett Oroszországgal, ugyanakkor bírálta is Moszkvát a NATO főtitkára a 45. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

Jaap de Hoop Scheffer szerint egyeztetni kell Moszkvával az európai radar- és rakétatelepítésre vonatkozó amerikai tervekkel kapcsolatban, valamint az orosz kormány által javasolt új európai biztonsági szerkezetről. A főtitkár szerint ehhez kölcsönös kompromisszumokra és orosz részről is megfelelő hozzáállásra van szükség.

Ennek kapcsán azzal vádolta Moszkvát, hogy Tbiliszi ellenkezését figyelmen kívül hagyva katonai támaszpontokat létesít Grúziában.

Jaap de Hoop Scheffer Moszkva abháziai és dél-oszétiai támaszpont-létesítési terveire célzott. Új, megerősített, s még inkább az egyenjogúságon alapuló partneri viszonyt sürgetett a NATO főtitkára az Egyesült Államok és Európa között. Szavai szerint ez vonatkozik mind a vezetői szerepre, mind a terhek megosztására. A transzatlanti viszony csak akkor működhet zökkenőmentesen, ha mindkét fél kész többet tenni ennek érdekében.

Jaap de Hoop Scheffer üdvözölte az új amerikai elnök, Barack Obama által előterjesztett kül- és biztonságpolitikai elképzeléseket, s az európai szövetségeseket arra szólította fel, hogy pozitívan reagáljanak az új washingtoni megközelítésekre. Alexandr Vondra, az EU-elnökség teendőit ellátó Csehország miniszterelnök-helyettese ugyancsak Münchenben azt jelentette ki, hogy Oroszországgal együtt kell működni az amerikai rakétapajzs európai elemeinek tervezett telepítése kapcsán, “de nem szabad neki vétójogot adni" – jelentette az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség.

A konferencia délelőtti plenáris ülésén hangzik el egyebek között Joe Biden amerikai alelnök nagy érdeklődéssel várt beszéde, továbbá Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel kancellár felszólalása. A hagyományos nemzetközi biztonságpolitikai fórumon Magyarországot Szekeres Imre honvédelmi miniszter képviseli.