Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Feszült figyelem a biztonság érdekében

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. február 6. 18:28

Ünnepi állománygyűlést tartottak a radar fegyvernemi nap alkalmából Veszprémben, a Helyőrségi Művelődési Otthon színháztermében. Az ünnepség része annak a rendezvénysorozatnak, amelyet a fegyvernem megalakulásának 60. évfordulója tiszteletére rendeznek.

A jelentésbeadást és csapatzászló fogadását követően felolvasták a Honvéd Vezérkar főnökének levelét. Tömböl László mk. vezérezredes levelében hangsúlyt kapott: a katonai döntések meghozatalának elengedhetetlen feltétele az, hogy a kialakult légi helyzetről pontos és megbízható információja legyen a katonai vezetésnek. Az ezred e képességét évek óta bizonyította a különböző szintű NATO ellenőrzéseken és mindennapi tevékenysége során.

Ezt követte a Magyar Honvédség összhaderőnemi parancsnokának levele. A levélben Benkő Tibor altábornagy kiemelte, hogy ez az a fegyvernem, amelyik a nap huszonnégy órájában egyedülálló szakmai tevékenységet végez. A folyamatos légtérellenőrzés rendkívüli odafigyelést, felkészültséget, valamint a szakma iránti elkötelezettséget igényel. A fegyvernemnél az elmúlt időszakban több olyan fejlesztés valósult meg, ami tovább korszerűsítette a légi vezetést és irányítást. A 3D radarok rendszerbe állítása az elkövetkezendő években tovább folytatódik. A személyi állomány a 2008. évi különböző NATO Taceval, Nateval ellenőrzéseken sikeresen bizonyította szakmai hozzáértését, ami nemcsak a radar fegyvernem, hanem az egész honvédség NATO-n belüli jó megítélését is szolgálta.

1595883673
Az ünnepi beszédet Szűcs Pál mérnök ezredes, az 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred parancsnoka mondta el. Emlékeztetett arra, hogy e napon Bay Zoltán szellemiségén túl meg kell emlékezni azokról az elődökről, munkatársakról és arról a sok-sok sorkatonáról, akik évekig, vagy csak néhány hónapig ennél a fegyvernemnél szolgáltak, 24 órás szolgálatban feszülten figyelték az indikátoron megjelenő céljeleket, vagy éppen a tervtábla mögött rajzolták a repülő gépek útvonalait. Tisztelet illeti még azokat a technikusokat, mérnököket is, akik üzemeltették, javították és karbantartották ezt a bonyolult technikát, de meg kell emlékezni azokról a személyekről is, akik a földalatti harcálláspontokon teljesítettek szolgálatot. A példa adott, most rajtuk, az ezrednél szolgálókon múlik, hogy ezt a jó közösségi szellemet tovább vigyék.

A fegyvernem napja Bay Zoltán professzor munkásságához kötődik, amikor 1946. február 6-án a professzor által vezetett kutató csoport a mikrohullámok felhasználásával megmérte a Föld -Hold távolságot. A kutatás jelentőségét talán az is erősíti, hogy amíg az Egyesült Államokban ekkor ugyanerre a kísérletre 118 millió dollár állt a kutatók rendelkezésére, addig itthon a háború miatt sem pénz, de a kutatásokra alkalmas hely – laboratórium – sem volt. Bay Zoltán egy 1986-ban adott interjújában elmondta, hogy amikor Magyarország szövetségesként belépett a háborúba, a katonai vezetés félt attól, hogy hazánkat bombatámadások fogják érni. A katonai vezetés ezért elrendelte, hogy meg kell oldani a repülőgépek mikrohullámú felderítését. Parancsba kapták, hogy készítsenek a katonai radarokat. A kísérleteket a legnagyobb titokban kellett folytatniuk. A németek, annak ellenére, hogy abban az időben ők is folytattak ilyen irányú kísérleteket, nem osztották meg velük a kutatási eredményeiket. Ezért ennek a kis tudós csapatnak mindent újra fel kellett fedeznie.

Közben változatlanul folytak az előkészületek a Hold-Föld távolság megmérésére is. Itt a nehézségeket az jelentette, hogy egy 400 ezer kilométeres távolságot kellett áthidalniuk és tudták, hogy a Föld –Hold -Föld távolságon a mikrohullámú impulzusok nagymértékben meggyengülnek és nagyon erős a világűr háttér zaja, ami elnyomhatja a Holdról visszaverődő kis jeleket. A mérési eredményeik 1946. januárjában egyre több biztató jelet mutattak és február 6-án az adatok összegezését és az ellenőrző kísérlet elvégzését követően jelenthették be, hogy célhoz értek. A jelösszegző berendezésük a Holdról visszavert jeleket a zavarszint fölé emelte. Rádióban adták hírül, hogy mikrohullámmal megérintették a Holdat. Egy lerombolt ország első olyan pozitív híre volt ez, ami azt mutatta, hogy még ilyen kifosztott helyzetben is lehet sikereket elérni.

A kutatási eredmény fényét az sem tompította, hogy néhány héttel a bejelentés előtt január 10-én John H. DeWitt amerikai ezredes vezetésével sikeres holdradar-kísérletről írtak az újságok, amit a tudósok New Jerseyben végeztek el. Bay Zoltánék a híreket tanulmányozva rájöttek, hogy az általuk kifejlesztett berendezések jelentősen el vannak maradva az amerikai készülékektől. Azok sokkal bonyolultabbak, fejlettebbek voltak, még a Hold -Föld relatív mozgásából származó Doppler-effektust is ki tudták már egyenlíteni. A következő években Bay Zoltán az USA-ban járt és meglátogatta a radarkísérleteket végző laboratóriumot. Látta az ott lévő fejlett technikát, a színvonalas kutatási körülményeket és úgy döntött, hogy eláll a további kísérletek folytatásától.

2000. októberében, Bay Zoltán születésének 100. évfordulóján a Honvédelmi Minisztérium Haditechnikai Intézete a rendelkezésükre álló eszközeikkel és a medinai radarszázad közreműködésével megismételték Bay Zoltán egykori kísérletét. A kísérlet megismétléséhez több műszaki problémát is meg kellett oldaniuk. A Holdról visszavert jeleket digitálisan összegezték és ezeket így könnyen meglehetett jeleníteni. A Holdat, a csillagvizsgáló állomás adatai alapján egy antennára szerelt távcsővel követték nyomon. 2000. október 12-én este elvégzett mérés szerint a Föld – Hold távolsága 396 168 kilométer volt.

1595883673
A honvédségen belül a légtérellenőrzésnek nagyon fontos szerepe van, ezért szükséges a fegyvernem állandó fejlesztése. A repülőeszközök manőverező képességének a fejlődése, a kis visszaverő felületek kialakítása, a különféle elnyelő anyagok alkalmazása a repülőkön, a nagy hatótávolságról történő bevethetőség, a rádióelektronikai zavaróeszközök fejlődése minden nap új kihívásokat jelentenek a felderítésnek és a fegyvernemnek ennek kell megfelelnie. Magyarország napjainkban ezért cseréli le a radarrendszerét. Új minőségi változás ez az ezred életében. A radarokat kezelők képesek lesznek manőverezni a teljesítménnyel, frekvenciával és az impulzussal. Az igen kicsi visszavert jeleket is észlelni tudják, de nő a radarok megbízhatósága, az általuk szolgáltatott információk minősége és ami nagyon fontos, az adatok továbbításának gyorsasága.

Az ünnepi állománygyűlés második részében Szűcs Pál ezredes miniszteri, valamint különböző szintű parancsnoki elismeréseket, emléklapokat adott át.

Az ünnepséget a Légtérellenőrző Ezred zenekarának a koncertje zárta.