Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megrendítő al-Kaida-videó egy amerikai túszról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 8. 8:16

Barack Obama amerikai elnöktől kér segítséget Warren Weinstein, az al-Kaida egy amerikai túsza – ez hallható a nemzetközi terrorhálózat május 6-án, vasárnap közzétett videójában. „Az életem az ön kezében van, elnök úr – mondja Weinstein a felvételen. – Ha elfogadja a követeléseiket, élek; ha nem fogadja el, meghalok.”

A férfit tavaly augusztusban rabolták el a pakisztáni Lahorban, miután fegyveresek csellel túljutottak őrein, és betörtek a házába. A hetvenéves Weinstein a J.E. Austin Associates nevű, virginiai központú cég helyi igazgatója. A cég pakisztáni üzleti és kormányköröknek ad tanácsokat.

Egy korábbi videoüzenetben, amely tavaly decemberben került fel iszlamista honlapokra, Ajman az-Zavahri, az al-Kaida vezére kijelentette: foglyukat akkor engedik el, ha az Egyesült Államok leállítja a légicsapásokat Afganisztánban, Pakisztánban, Szomáliában és Jemenben. Követelte azt is, hogy engedjenek szabadon minden fogva tartott al-kaidás és tálib gyanúsítottat a világon.

Az iszlamista honlapokat figyelő SITE amerikai szervezet közlése szerint az asz-Szabáh, az al-Kaida médiaszerve vasárnap tette fel a Weinstein-videót dzsihadista fórumokra. „Fontos, hogy elfogadja a követeléseket, és gyorsan cselekedjen, késlekedés nélkül – üzent a férfi Obamának. – A késlekedésnek nincs haszna, csak még inkább megnehezíti a helyzetemet."

Weinstein elrablása után a cég azt közölte, hogy vezetője rossz egészségi állapotban van, és részletezte gyógyszereinek listáját, amelyen számos szívgyógyszer is volt, nagyon kérve az emberrablókat, hogy biztosítsák azokat a férfi számára. A vasárnap közzétett felvételen Weinstein tudatta feleségével, hogy jól van, megkap minden gyógyszert, és gondját viselik.

CímkékAfganisztán