Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mégsem ugyanazzal a fegyverrel ölték meg az orosz jog védőit

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. április 15. 9:44

Hivatalosan cáfolták az orosz illetékes szervek, hogy egyazon fegyverből lőtték le Eduard Csuvasov neonáci ügyeket tárgyaló bírót és Sztanyiszlav Markelovot, a csecsenföldi háborúban elkövetett jogsértések áldozatait és antifasisztákat védő ügyvédet.

A fegyver szakértői vizsgálatára hivatkozó értesülést az Interfax hírügynökség adta közre szerdán a Markelov-gyilkossággal vádolt Nyikita Tyihonov környezetére hivatkozva.

A legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság közleménye szerint a Sztanyiszlav Markelov, valamint a vele lévő Anasztaszija Baburova egyetemista életét kioltó fegyvert az ügy nyomozása során megtalálták, s tárgyi bizonyítékként az ügy aktájához csatolták.

Markelovot és Baburovát, a Novaja Gazeta című, ellenzékinek tekintett lap külső munkatársát 2009 januárjában ölték meg fényes nappal, Moszkva belvárosában. Két gyanúsítottat vettek őrizetbe tavaly ősszel, és éppen szerdán hosszabbították meg vizsgálati fogságukat újabb hónapokkal.

Csuvasov bírót hétfőn lőtték le abban a házban, ahol lakása van.

A Markelov-ügyben tavaly ősszel őrizetbe vett Nyikita Tyihonov előbb beismerő vallomást tett, de az év végén ezt visszavonta azzal, hogy nyomás hatására cselekedett. Tyihonov és a vele együtt őrizetbe vett Jevgenyija Haszisz a Russzkij Obraz elnevezésű nacionalista szervezet tagja.

Nem sokkal Tyihonov és Haszisz elfogása után lelőtték Moszkvában Igor Hutorszkijt, a neonácik ellen fellépő, Antifa elnevezésű szervezet vezetőjét, az Antifa követői szerint bosszúból a két nacionalista őrizetbe vétele miatt.

A bűnüldöző szervek mind a Markelov-ügyben, mind a Csuvasov bíró elleni gyilkosság ügyében abból indulnak ki, hogy illegális nacionalista szervezetek hívei követték el.

Címkékjogvizsga