Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megszállták a Népi Mudzsahedek táborát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. július 29. 6:23

Legalább 260-an megsebesültek kedden abban az összecsapásban, amely az Iránból 22 éve elmenekült ellenzéki erő, a Népi Mudzsahedek észak-iraki táborának lakói és az iraki hadsereg alakulatai között robbant ki, miután az iraki kormány úgy döntött, hogy erővel elfoglalja a tábort.

Rendőrségi közlés szerint az összecsapás több órán keresztül zajlott, mire az iraki biztonsági erőknek sikerült ellenőrzésük alá vonniuk az asrafi tábort. A dijálai tartományi rendőrség szerint a mudzsahedek kétszáz tagja és az iraki biztonsági erők hatvan katonája sebesült meg, közülük húszan súlyosan. A tábor lakói közül mintegy ötvenet őrizetbe vettek.

Sahriar Kia, a Népi Mudzsahedek egyik szóvivője a helyszínről telefonon azt mondta, hogy a tábor 150 lakója sebesült meg, közülük ketten lőfegyvertől. A szóvivő hozzátette: attól tartanak, “hogy az őrizetbe vett személyeket kiadják az iráni rezsimnek".

Az iraki hadsereg a délután közepén próbálta meg békésen átvenni a tábor biztonsági felügyeletét – amit 2003 óta tavaly év végéig a megszálló amerikai erők láttak el -, ám az ott élők heves ellenállásába ütköztek, ami később zavargásokká fajult, amikor az iraki katonák parancsot kaptak arra, hogy erővel hatoljanak be. A katonák ehhez könnygázt vetettek be, és bulldózerekkel rombolták le a tábor kapuit.

“Mivel kudarcot vallottak a mudzsahedekkel folytatott tárgyalások az asrafi tábor békés átadásáról, az iraki hadsereg erővel behatolt a táborba, és teljesen ellenőrzése alá vonta azt" – közölte korábban egy katonai forrás, akkor még áldozatok említése nélkül.

Az iraki hadsereg Dijála tartománybeli parancsnokságának egy szóvivője elmondta, hogy Núri al-Máliki miniszterelnök parancsára léptek akcióba, s a döntés annak a biztonsági megállapodásnak a keretébe illeszkedik, amelyet tavaly novemberben írt alá Washington és Bagdad a hatalom iraki erőknek való átadásáról.

Abdel Huszein al-Csamari, a dijálai rendőrség tábornoka az este a helyszínre utazott, hogy békés megoldást találjon a helyzet rendezésére.

Az Iránnal szoros kapcsolatot ápoló, síita vezetésű iraki kormány már jó ideje be akarja zárni a 80-as évek második felében megépített, 3500 embernek otthont adó asrafi tábort. Idén márciusban pedig Bagdad tervet készített arra, hogy az asrafi tábort a mindössze 80 kilométerre húzódó iráni határtól messzebbre, a sivatagba helyezze át.

A marxista és egyben iszlamista Népi Mudzsahedek nevű szervezet részt vett az iráni sah megdöntésében 1979-ben, de az új forradalmi iszlám rendszer száműzte őket Iránból. 1986-ban – az iraki-iráni háború idején – Irakba menekültek. Az iráni kormány azzal vádolta őket, hogy Szaddám Huszein volt iraki diktátor katonai és pénzügyi támogatást nyújtott nekik, hogy az iráni erők ellen harcoljanak. Szaddám Huszein 2003-ban történt bukása után lefegyverezték és az asrafi táborba telepítették őket.

Az amerikai védelmi minisztérium “védett személyeknek" nyilvánította őket, holott a szervezet szerepel a Washington által terroristának minősített szervezetek listáján. Védettségük 2009. január 1-jén megszűnt, előzőleg azonban decemberben Washington garanciát kapott Bagdadtól arra nézve, hogy mudzsahedeket nem adják ki olyan országoknak, ahol üldöztetés fenyegetné őket.