Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzik a kiképzőket

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. július 28. 15:02

A világ válságtól sújtott területein, ahol a NATO béketeremtő, illetve békefenntartó missziókat működtet, az aszimmetrikus hadviselés egyik következményeként jellegzetes pusztító eszközzé váltak a rögtönzött robbanóeszközök. Az ezek elhárítására való felkészülést a Szövetséges Transzformációs Parancsnokság e célra létrehozott integrált munkacsoportja koordinálja.

A rögtönzött robbanóeszközök elleni képzés és kiképzés egyik helyszíne a MH Központi Kiképző Bázis, amely immár harmadik alkalommal adott otthont rögtönzött robbanóeszközök elleni tevékenység tanfolyamnak július 13-24. között.

Ezúttal, a korábbi szemináriumtól és tanfolyamtól eltérően, amikor is hadműveleti szintű felkészítés folyt, a kiképzők kiképzés-módszertani képzésére került sor. A kurzusra tíz országból huszonhárom tiszt és tiszthelyettes érkezett.
A kéthetes kurzus magában foglalt egy gyakorlati és egy elméleti fázist.

1595889631
A szakmódszertani felkészítés első részében rövid előadássorozatot hallgattak meg a résztvevők, majd ennek, illetve a már meglévő és rendszerezett ismereteik alapján a csobánkai gyakorlótéren – módszertani bemutatót követően – a biztosított technikai eszközökkel és fegyverekkel, kiscsoportos foglalkozás formájában begyakorolták a rögtönzött robbanóeszközökre való reagálás harci technikáit.

Ennek keretében a résztvevők feladata ellenőrző-áteresztő pont telepítése és működtetése, személyek és járművek átvizsgálása volt, valamint helyes reagálás egy komplex támadásra, amelyet rögtönzött robbanóeszközök és kézifegyverek együttes alkalmazásával hajtott végre a magyar katonákból álló alájátszó csoport.

A kiképzés második hetét zászlóalj szintű törzsgyakorlás zárta a laktanyában berendezett előadóteremben és a hálózatba kötött kiscsoportos foglalkozási helyeken.
A tanfolyam eredményes lebonyolításának elengedhetetlen feltétele volt a helyszínt és a feltételeket biztosító MH KKB és közreműködő MH KPTSZI katonáinak, a külföldi oktatók, valamint a hallgatók zökkenőmentes, közös munkája, melyhez hathatós segítséget nyújtott a MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzse és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár.

1595889631
 

A kurzus ideje alatt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem két biztonság- és védelempolitika szakos hallgatója a bázis és az egyetem közötti együttműködés keretében Szentendrén, a kiképző bázison töltötte két hetes szakmai gyakorlatát, Mikusi Zsolt ezredes, parancsnok-helyettes felügyeletével. Így a két hallgatónak különleges lehetősége nyílt megismerkedni a NATO-ban elvárt munka- és oktatási módszerekkel, valamint részt venni a tanfolyam szervezésében és lebonyolításában.

A gyakorlati felkészítést, a csobánkai gyakorlótéren, Tömböl László mk. vezérezredes, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke is meglátogatta.