Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megszépült a Szentlélek temető

Szöveg: Székesfehérvár ÖKK - Kálmánfi Gábor |  2011. szeptember 23. 13:25

Koszorúzással egybekötött ünnepséget rendeztek szeptember 22-én, csütörtökön a székesfehérvári Szentlélek temetőben azoknak a hazánkba látogató német katonáknak a tiszteletére, akik a közelmúltban rendbe hozták a háborúkban elhunyt bajtársaik sírjait.

A Német Háborús Sírokat Gondozó Szövetség, valamint a HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal szervezésében a Panzer-Pionier-Bataillon 4-es számú alakulatának tizenkét fiatal katonája szeptember 12-én érkezett a városba, a bajorországi Bogenből. Magyarországi tartózkodásuk alatt felújították a Szentlélek temető bejáratának fából készült szerkezetét, kétszáz honfitársuk sírkeresztjén újrafestették a neveket, illetve faültetési munkákat is végeztek.

A látogatásuk lezárását követő ünnepségen mondott beszédében dr. Cser-Palkovics András polgármester megköszönte a hadisírgondozók áldozatos munkáját, majd kiemelte: az önkormányzat – ahogy eddig – ezentúl is gondoskodni fog arról, hogy a Szentlélek temető „méltó nyughelye legyen az életüket áldozott katonáknak." Az ökumenikus áldást követően a résztvevők koszorúkat helyeztek el a II. világháborús emlékműnél.

A Szentlélek temetőt 1991. június 1-jén avatták fel. Az állagromlás és a rongálások miatt idén jelentős felújításra volt szükség, amelyre összesen négymillió forintot költött a város.

Fotók: Székesfehérvár Önkormányzati Kommunikációs Központ