Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyelországban tárgyalt Hende Csaba honvédelmi miniszter

Szöveg: kormany.hu |  2011. szeptember 23. 12:19

Szeptember 22-23-án a lengyelországi Wrocławban rendezték meg az Európai Unió védelmi minisztereinek soron következő informális találkozóját. A megbeszélések lehetőséget adtak arra, hogy az EU tagállamai újra megerősítsék a közös biztonság- és védelempolitika építése és fejlesztése iránti együttes elköteleződésüket.

A csütörtöki munkavacsorán a Bosznia-Hercegovinában és az Afrika szarván folyó, illetve a Líbiába tervezett uniós katonai műveletekre helyezték a fő hangsúlyt, valamint meghallgatták az egyes EU-műveletek parancsnokait. A napirenden szereplő műveletek közül Magyarország számára elsősorban a nyugat-balkáni szerepvállalás jelenti a prioritást. Bosznia-Hercegovina a térség kulcsfontosságú országa – ezt korábban Orbán Viktor miniszterelnök is kihangsúlyozta, aki a nyáron ellátogatott a szarajevói EUFOR ALTHEA táborba is.

Hende Csaba honvédelmi miniszter hozzászólásában szintén az ALTHEA-ra fókuszált, amely eddig egy uniós sikertörténet azáltal, hogy garantálta a politikai átmenet stabilitását. A jelenlegi mandátum ugyanakkor november 18-án lejár. Magyarország úgy véli, hogy továbbra is szükséges a katonai erő egyfajta demonstratív jelenléte, amely kisebb ugyan, de képes bizonyos kisebb incidensek kezelésére, továbbá szükség esetén kiegészülhet.

1595925022
A közös kül- és biztonságpolitika (Common Security and Defence Policy) további tevékenységeivel kapcsolatban tárgyaltak a katonai képességfejlesztés aktuális kérdéseiről. Ezen belül egyeztetés történt az Unió civil-katonai tervező és vezetés-irányító képességeinek EU- harccsoportok alkalmazhatóságával kapcsolatos egyes kérdéseiről, valamint tagállami képességfejlesztési kezdeményezésekről, a ’Pooling and Sharing’ megvalósításáról. Megvizsgálták az unió keleti szomszédaival és partnerországaival kialakult kapcsolatrendszer megerősítésének lehetőségét.

A regionális együttműködést Magyarország továbbra is jó lehetőségnek tekinti a haderő egyes képességeinek megtartására, fejlesztésére. Az, hogy egyes projektek regionális, EU vagy NATO keretben fognak történni, még döntést igényel. A végrehajtás szempontjából azokat az együttműködési kereteket és területeket helyezzük előtérbe, amelyek által nemzeti céljainkkal összhangban fenntartható, fejleszthető képességeket tudunk elérni.

Hende Csaba találkozott Stefan Wallinnal, a Finn Köztársaság védelmi miniszterével. A megbeszélésen a két héttel korábbi, Mi-8-as helikopterátadásról volt szó, valamint felmerült, hogy még az idén – várhatóan decemberben – egy, az önkéntes tartalékos rendszerről szóló konferenciát rendeznének Magyarországon. Az eseményen a finn tartalékos rendszer kialakításáról és működtetéséről, a rendelkezésre álló tapasztalatok megosztásáról és a tartalékos rendszer„népszerűsítéséről" lenne szó. A közös értekezlet mellett kiképzési csereprogram beindítására is nyílna lehetőség a katonai megfigyelő és a válságkezelő műveletekre felkészítő kiképzést végző intézmények között.

(HM Sajtóiroda)

Fotó: www.mon.gov.pl