Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megszűnt alakulatok bajtársi találkozója

Szöveg: Vörös István főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. október 3. 13:07

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Pálffy Miklós laktanyája 1997-ig számos alakulatnak adott otthont. A rakétások mellett műszakiak, felderítők és elektronikai harci specialisták is szolgáltak a győri laktanya kapuin belül. Az egykoron itt szolgált hivatásos, továbbszolgáló, szerződéses, sorállományú és közalkalmazott bajtársak szeptember 30-án ismét találkoztak a laktanya falai mögött.

Győr_bajtársi_találkozó (2)

A megjelenteket Könczöl Ferenc ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte, majd előadásában felelevenítette a múlt történéseit; az 1997-től napjainkig vezető utat, majd bemutatta a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program alakulatot érintő mérföldköveit.

A délelőttöt élménybeszámolók és a korábbi alakulatok bemutatása tarkították - a teljesség igénye nélkül például a 14. Rába Légvédelmi Rakétaezred, a 18. Báró Nádasdy Ferenc Műszaki Ezred, a 74. Arrabona Felderítő Zászlóalj és a 78. Gróf Pálffy Miklós Elektronikaiharc Század történetei.

Győr_bajtársi_találkozó (10)

Az előadásokat követő koszorúzási ünnepségen Dogossy Károly nyugállományú alezredes, Pongrácz Balázs nyugállományú alezredes, Kondor Lajos nyugállományú alezredes, Nagy Gergely nyugállományú alezredes és Bozsóki Attila alezredes, a rakétaezred jelenlegi parancsnokhelyettese helyezett el koszorút a megszűnt alakulatok emblematikus jelképeinél a laktanya emlékparkjában.

Az ünnepség után a megjelentek körbejárták a csapattörténeti múzeumot és a haditechnikai parkot, majd az ebédet követően a délután már a kötetlen beszélgetések és nosztalgiázások jegyében telt.

A Pálffy Miklós laktanyában megrendezett eseménnyel párhuzamosan Kalocsán Matyi Tibor alezredes, parancsnokhelyettes helyezett el koszorút, míg Nagyorosziban Dede Gyula alezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, 2. Légvédelmi Rakétaosztályának parancsnoka képviselte az alakulatot a megszűnésére emlékező ünnepségen.