Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtalálták a tömegmészárlás helyszínét

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. január 8. 13:32

Mintegy ezernyolcszáz, a második világháború végén meghalt polgári személy földi maradványaira bukkantak egy tömegsírban Lengyelország északi részén – közölték a lengyel hatóságok.

A tavaly októberben, Malbork város központjában feltárt tömegsírból szinte teljesen bizonyosan a település egykori lakóinak a holttesteit hantolták ki. Férfi és női, felnőtt és gyermekkorú áldozatokról van szó, akik 1945 tavaszán, a szovjet hadsereg benyomulásakor vesztették életüket – mondta Piotr Szwedowski városi elöljáró.

A földi maradványok vizsgálatából kiderült, hogy az áldozatok egy részét agyonlőtték, másoknak a halálát kihűlés okozta – mondta Szwedowski, utalva arra, hogy 1945 telén mínusz 30 Celsius-fokra süllyedt a hőmérséklet a térségben.

A sír feltárása még nem fejeződött be, de a rendkívüli hideg miatt a munkálatokat ideiglenesen felfüggesztették. Valószínű, hogy a tömegsírban még további áldozatok földi maradványait fogják megtalálni.

A tömegsírra véletlenül, egy luxushotel építési munkálatainak során bukkantak rá tavaly ősszel, nem messze a Német Lovagrend középkori gótikus kastélyától, amely az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont Lengyelországban.

A II. világháború végéig Németországhoz tartozó Malbork (korábbi nevén Marienburg) a Vörös Hadsereg és a német katonák heves összecsapásainak színhelye volt 1945 tavaszán. A város lakosait távozásra szólították fel a szovjet csapatok közeledtével, ám mintegy 3500 civil nem tett eleget a felszólításnak.

A Marienburgi Németek Egyesülete nevű szervezet 1840 olyan egykori lakosról tud, akinek a sorsa máig tisztázatlan.