Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai rendőröket vádolnak

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. január 8. 13:37

Vád alá helyeztek Zágrábban öt egykori horvát katonai rendőrt, akit azzal gyanúsítanak, hogy háborús bűncselekményeket követtek el az 1991-95-ös szerb-horvát háború alatt – közölték horvát bírósági források.

Az öt férfit azzal vádolják, hogy szerb foglyokat kínoztak, pszichikailag és fizikailag bántalmaztak a spliti Lora
katonai börtönben. A gyanú szerint számos fogva tartottat súlyosan megsebesítettek, három embernek pedig a halálát okozták – állt a főügyész közleményében.

A bűncselekményeket 1992 márciusa és augusztusa között követték el a Horvátország déli részén fekvő kikötőváros közelében fekvő fogházban.

Két gyanúsított – a Lora börtön volt vezetőjeként azonosított Tomislav Duic, illetve egy egykori börtönőr, Emilio Bungur – jelenleg is szökésben van.

A szerb-horvát háború alatt több mint ezer, többségében szerb foglyot tartottak fogva a Lora katonai börtönben. Egy spliti emberi jogi szervezet szerint közel 70 rab sorsa ismeretlen.

1991-ben, miután Horvátország elszakadt a volt Jugoszláviától, és kihirdette függetlenségét, négyéves háború tört ki a horvát hadsereg és a Belgrád által támogatott szerb szakadárok erői között. A konfliktusban 20 ezer ember vesztette életét.

Címkékjog