Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtisztelő látogatás Camp Pannoniában

Szöveg: Szabóné Varga Erika zászlós |  2012. március 10. 12:17

Az Afganisztánban állomásozó Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők Északi Regionális Parancsnokság (ISAF RC-N) felelősségi területéhez tartozó tartományi újjáépítési csoportokat (PRT) látogatott meg Thomas de Maiziere német védelmi miniszter, akit útjára elkísért az újonnan kinevezett Erich Pfeffer vezérőrnagy, az RC-N parancsnoka is. A német vezetésű RC-N-hez tartozó kilenc tartományban magyar, svéd, török, valamint norvég nemzetiségű PRT-k működnek.

A Camp Pannoniában először járó védelmi minisztert Ruszin Romulusz ezredes és Somogyi János alezredes, az MH PRT 11. és 12. váltásának parancsnokai fogadták.

Ruszin ezredes részletesen beszélt az elmúlt hat hónap tapasztalatairól. Mint mondta, „legmegbízhatóbb és legképzettebb partnerünk az afgán nemzeti hadsereg." 

A biztonsági kérdések mellett az afgán kormányzattal és vallási vezetőkkel való együttműködésről is szó esett. Somogyi alezredes ezzel kapcsolatban egy igen jelentős eseményről számolt be: „Az MH PRT életében először történt meg, hogy vallási vezetők, mullahok kezdeményeztek találkozót a kontingens vezetőivel. A megbeszélés témái az oktatás fontossága, a lányok képzése, valamint a nők jogai voltak" – fogalmazott.

„Egyéb sikertörténettel is büszkélkedhetünk" − vette át a szót dr. Nyerki József, a parancsnok tanácsadója. „Tizenhét afgán ösztöndíjas diák tanul angolul és magyarul Magyarországon, akik a nyelvtanfolyam befejezése után az országunkban különböző felsőoktatási intézményekben folytatják tanulmányaikat. Reméljük, a megszerzett tudást Afganisztán jövőjének építése során fogják kamatoztatni."

A feszített program mellett egy rövid táborbejárásra is jutott idő. A német védelmi miniszter először a hadműveleti központban érdeklődött a napi munka iránt, majd a gépjárműparkot látogatta meg, ahol a BTR-80/A páncélozott csapatszállító harcjármű képességére volt kíváncsi.