Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megvalósíthatatlan közös javaslat

Szöveg: Szűcs László |  2010. február 5. 9:54

Különleges ötlettel állt elő a napokban, egy Párizsban megrendezett nemzetközi konferencián a lengyel és a svéd külügyminiszter: azt javasolták, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország drasztikusan csökkentse saját taktikai atomfegyver-arzenálját Európában. Nógrádi György szerint az elképzelés megvalósíthatatlan.

Egy, a napokban Párizsban megrendezett nemzetközi konferencián állt elő közös javaslatával Rados³aw Sikorski lengyel, és Carl Bildt svéd külügyminiszter. Úgy vélték ugyanis, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak és Oroszországnak tovább kell csökkentenie Európában telepített taktikai atomfegyvereik számát.

A közös javaslatban azt a lengyel és a svéd külügyminiszter is elismeri, hogy a hidegháború befejezése óta jóval kevesebb taktikai – vagyis maximum ötszáz kilométer hatótávolságú – atomfegyver található az öreg kontinensen. Véleményük szerint azonban ezek fegyverek továbbra is fenyegetést jelentenek az európai országok, így természetesen Svédország, és Lengyelország számára is.

A honvedelem.hu által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő, Nógrádi György úgy véli, hogy „az elképzelés nagyon szép, csak éppen megvalósíthatatlan". A két politikus ugyanis azt is bejelentette, hogy elsősorban három területről kérné a taktikai atomeszközök kivonását. Egészen pontosan a svéd és a lengyel határhoz közeli Kalinyingrádból, a Kola-félszigetről és a Balti-tengerről. Márpedig ezeken a területeken csak Oroszországban vannak ilyen eszközei. Ráadásul a két külügyminiszter azt is kérte, hogy ne csak a fegyvereket vigyék ki, hanem azokat a raktárakat is szűntessék meg, ahol ezeket az eszközöket tárolták

1595896534
– Véleményem szerint, mivel ez a javaslat nyíltan oroszellenes, egyszerűen kivitelezhetetlen. Ráadásul olyan országoktól érkezett, amelyek nem rendelkeznek saját atomfegyverrel – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő, aki szerint az Amerikai Egyesült Államoknak nagyjából kétszáz, Oroszországnak pedig kétezer taktikai atomfegyvere van Európában, ám a pontos szám természetesen nem ismert, hiszen az mindenhol államtitkot képez.

Nógrádi György hangsúlyozta: a svéd és a lengyel külügyminiszter javaslata nem veszi figyelembe, hogy Európában nemcsak az amerikaiak és az oroszok állomásoztatnak taktikai atomfegyvereket, hanem a britek és a franciák is. Ráadásul más kontinenseken is egyre több országnak van ilyen fegyvere. Mivel azonban ezek az eszközök nem bejelentés kötelesek, így semmit sem lehet tudni róluk. Ráadásul ezeket a fegyvereket csak hagyományos háborúkban lehetne felhasználni, egy ilyen konfliktus kialakulása Európában azonban jelenleg szerencsére nagyon csekély.

Nógrádi szerint korábban már Barack Obama amerikai elnök is kísérletet tett az „atomfegyvermentes világ" létrehozására, legalábbis erre után a tavaly áprilisban, Prágában tett bejelentése, amelyhez azonban szükség lenne a lejáró START-szerződések meghosszabbítására. Pillanatnyilag azonban – mind az oroszok, mind pedig az amerikaiak szerint – ezen szerződések csak „95 százalékban" vannak készen, azaz leghamarabb áprilisban kerülhet sor aláírásukra.

Az atomkísérletek teljes betiltásáról szóló határozatot azonban az amerikai szenátus csak kétharmados többséggel hozhatja meg. Ezt pedig még Obamának is nagyon nehéz lesz elérnie. Így ez az elképzelés is csodálatos, csak jelenleg még nem reális – vélte a biztonságpolitikai szakértő.

1595896534