Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Európai helikoptereket vesz Tajvan

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 5. 9:20

Tajvan három szállítóhelikoptert vásárol a francia-német Eurocopter vállalattól 80 millió euró értékben – közölte pénteken a tajvani hadsereg. Az EC225 típusú légi járműveket 2011 végén szállítja le az európai vállalat a távol-keleti szigetországnak. Az Eurocopter az EADS nyugat-európai légi- és hadiipari konszern leányvállalata.

Noha a kereskedelmi kapcsolatok szorosak az Európai Unió és Tajvan között, ez mindössze a harmadik eset az elmúlt 17 évben, hogy Tajvan Európából rendel katonai eszközöket. A 90-es évek elején Lafayette osztályú hadihajókat és Mirage típusú vadászgépeket vásárolt Franciaországtól, mire Kína – amely területéhez tartozónak tekinti a szigetet – bezárta a dél-kínai Kantonban működő francia konzulátust, és francia cégek elestek több jövedelmező kínai szerződéstől.

Várhatóan ez a mostani helikopterügylet is megterheli az EU és Kína viszonyát.

Az amerikai kormány egy hete jelentette be, hogy fegyvereket ad el Tajvannak 6,4 milliárd dollár értékben. Pekinget felingerelte a bejelentés; kilátásba helyezte, hogy szankciókat vezet be azok ellen az amerikai vállalatok ellen, amelyek fegyvereket szállítanak Tajvannak.

Figyelemreméltó, hogy Peking haragja elsősorban Washingtonra irányul a fegyvervásárlási ügyben; Kína és Tajvan viszonya ugyanis jelentősen enyhült azóta, hogy 2008 májusában a Kína-barát Ma Jing-zsou (Ma Ying-jeou) lett a szigetország elnöke.