Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megvédi a katonákat az új német robotautó?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 26. 12:15

A németországi robotszemlén mutatták be a kutatók Amerikából, Európából és Japánból érkező katonáknak, hogyan működik az MuCar-3 névre keresztelt járművük, amit az orvtámadások ellen fejlesztettek ki. A jármű ránézésre olyan, mint egy szokványos utcai terepjáró, de különböző célokra kifejlesztett érzékelőkkel, gumioptikás kamerarendszerekkel és nagy teljesítményű számítógépekkel van felszerelve.

A MuCar-3 például képes arra, hogy önállóan kövessen egy vezérjárművet, mintegy katonai konvojt alkosson vele, s megálljon, vagy felzárkózzon mögé, attól függően, hogy milyen utasítást kap. Ez egy újabb lépés afelé, hogy a katonai parancsnokok olyan robotrendszer birtokába jussanak, amely távol tartja katonáikat a bajtól. Világszerte a különböző hadseregek ma már mintegy 10 ezer távirányítású robotrendszert használnak kutatásra, felderítésre, robbanószerkezetek hatástalanítására, de a szakértők még mindig várnak a nagy áttörésre, amellyel lehetővé válik, hogy a robotok emberi irányítás nélkül is el tudjanak végezni egyszerű feladatokat.

„Egyelőre nincsenek sorozatgyártásra alkalmas autonóm, vagy félautonóm rendszerek" – mutatott rá Dirk Ellinger, a német védelmi minisztérium fegyverzeti igazgatója.

Werner Freers, a német hadsereg főparancsnoka szerint nemcsak olyan eszközökre van szükség, amelyek megvédik a katonákat a veszélytől, hanem olyanokra is, amelyek mentesítik őket a rutinfeladatoktól – például az utánpótlás szállításától, hogy fontosabb dolgokra koncentrálhassanak.

A MuCar-3 lényegében már alkalmas erre, de még mindig nem teljesen önállóan. Először is szüksége van egy vezérautóra, amelyet követ, s kell a vezetőülésébe egy ember, hogy szükség esetén kezébe vegye az irányítást, amire a szerkezet megfelelő működése esetén nincs szükség.

 

Vannak már bonyolultabb feladatok elvégzésére alkalmas szerkezetek is. A MacroUSA & Force Products Group nevű kaliforniai cég például egy játékautóra emlékeztető, rádióirányítású, és videofelvételek készítésére, továbbítására alkalmas járművet mutatott be a németországi szemlén. Az amerikai hadsereg már használja is a robotot, amely jól alkalmazható háborús zónában lévő épületek felderítésére.