Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Méltán vagyunk büszkék nemzeti és nemzetközi képzéseinkre!”

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Schöff Gergely |  2024. május 28. 8:37

Május 27-én ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját az elsősorban nemzetközi hadszíntérre felkészítő Magyar Honvédség Katonai Továbbképző Központ, és jogelőd szervezete, az MH Béketámogató Kiképző Központ. A nemzetközi hírnévnek is örvendő alakulat idén május óta új névvel és részben új feladatokkal folytatja szakmai útját.

„A biztonsági helyzet megváltozott, a szomszédunkban háború zajlik” – mondta Görbe Béla alezredes, megbízott központ parancsnok. „Mind a honvédelmi tárca, mind a katonai vezetés felismerte, hogy bővíteni kell a képzési portfóliót. Több nemzeti harcászati felkészítést kell majd tartanunk, ennek pontos tematikáját dolgozzuk ki jelenleg is. Az elmúlt húsz év nemzeti és nemzetközi felkészítéseire méltán lehetünk büszkék, a nálunk tanulók mindig elégedetten távoznak innen” – húzta alá. Hozzátette: kollégái fegyelmezettek, rengeteget lehet tőlük tanulni és „tűzbe mennének” egymásért. Mint mondta, bátran bele mernek vágni az új képzésekbe is, mert pontosan ismerik határaikat.

Az MH Katonai Továbbképző Központ rendezi többek között a Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamot (IMOC). Akadt olyan képzés, ahol nem kevesebb, mint negyvennégy nemzet képviselte magát, Ecuadortól kezdve Kazahsztánon át Mongóliáig. Szintén népszerű a Békeműveleti Együttműködési Tanfolyam (PSOCC), ahol a résztvevők alapvető ismereteket szerezhetnek a békeműveleti eljárásrendről. Emellett a központ nyolcvan fős állománya többnyire olyan segélyszervezeteknek és diplomata-szervezeteknek is szervez tanfolyamokat, amelyek a harmadik világ országai kockázatos helyszínein tevékenykednek.

Az ünnepség egyik különlegessége az egykori parancsnokok felszólalása volt, akik saját szolgálatukon keresztül mutatták be az egyes időszakokat. Régi sikerek és nehézségek mellett természetesen személyes történetek is megelevenedtek. Végezetül a missziós katonákat segítő Békefenntartó Bajtárs Egyesület zászlószalagot adományozott az állománynak.