Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra itthon

Véget ért a Lion Effort 24 gyakorlat Csehországban

Szöveg: MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár | Fotó: Tóth Róbert főhadnagy, Cseh Légierő |  2024. május 28. 6:27

A hadműveleti képességek fenntartása, továbbfejlesztése érdekében a Magyar Légierő számára kiemelt jelentőségű NATO egységbe integrálva, nagy kötelékben gyakorlatozni – ezek a nemzetközi kiképzési lehetőségek biztosítanak alkalmat a sztenderdek magas színvonalon tartására és a pilótáink folyamatos továbbképzésére.

202405_Lion Effort gyakorlat_Csehország_TR (6)

A Lion Effort gyakorlaton a légi hadműveletek (COMAO) feladatok jelentették a fő prioritást. Ezen kívül a pilóták 1 az 1 elleni légiharc feladatokat is végrehajtottak, és lehetőségük nyílt Eurofighter repülőgépek ellen is gyakorolni közel légiharcot.

A képzésen a Magyar Honvédség JAS-39 Gripen repülőgépeivel közösen a Gripen repülőgépeket üzemeltető országokból a házigazda csehek, a friss NATO-tag svédek vettek részt, Caslav repterére települve. A thai légierő megfigyelőkkel volt jelen és a kétüléses repülőgépek hátsó üléseiben volt lehetőségük gyakorlati tapasztalatokat szerezni. Néhány feladatba bekapcsolódtak a német Eurofighter-ek és Airbus-330 MRTT tanker repülőgépek, illetve a lengyel F-16-osok is. Az első héten a Ramstein Guard gyakorlatot kombinálták a házigazdák a Lion Efforttal és ennek köszönhetően a Draken International biztosította az elektronikai hadviselési környezetben, különféle zavarásokkal végrehajtott repüléseket.

Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár pilótái és a repülőműszaki állományuk felkészültségüket ezen gyakorlat során is bizonyították, a többi nemzet szaktudásukat, teljesítményüket nagyra becsülte.

Kapcsolódó cikkek