Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Melyik a világ legjobb harckocsija?

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kertész László archív felvétele |  2024. január 28. 17:47

Cikkünkben nem csak a fenti kérdésre kapunk egyszerű választ, hanem többek között arra is, hogy miért...

leo1

Kezdjük a legfontosabbal: a Magyar Honvédségben is rendszeresített Leopard 2A7 típusú harckocsi a tudas.hu tízes listáján is az első helyen végzett. De folytassuk most némi hadtörténelmi visszatekintéssel! A harckocsik először az első világháború alatt tűntek fel a harcmezőn és elsődleges feladatuk az állóháború felszámolása volt. A második világháborúban már sokat finomítottak a szerkezeteken, így a mai harckocsikon sok olyan megoldást alkalmaznak, melyeknek kezdetleges formáit még a második világégés során fejlesztettek.

Érdekesség, hogy a harckocsit a köznyelv gyakran tanknak hívja. Hogy miért? Nos, az elnevezést egy brit hadműveletnek köszönhetjük. Ők gyártották az első harckocsit, melyet az első világháborúban vetettek be. Mivel az új eszközt érthető okokból titkolni akarták az ellenség előtt, ezért egy vasúti szállítás alkalmával víztartályoknak (angolul: watertank) álcázták őket, egyben kódnevük is ez volt – innen tehát a „tank” becenév.

Visszakanyarodva a címben feltett kérdésre, a tudas.hu portál bizonyos szempontok – többek között az elsődleges és másodlagos fegyverzet, az ellenséges erők támadásaitól védelmet biztosító páncélzat, a manőverezőképesség, navigációs rendszer - szerint rangsorolta a legjobb harckocsikat. A versengés képzeletbeli dobogójára a Magyar Honvédségben is rendszeresített Leopard 2A7 állhatott fel, olyan típusokat megelőzve, mint például a francia Leclerc, a német KF-51 Panther, a brit Challenger 2, a kínai T-99, az orosz Armata T-14, a japán Type-90, vagy az izraeli Merkava.

Érdemes felidézni, hogy a Leopard 2 harckocsiból 1977-ben a Német Hadügyminisztérium ezernyolcszáz darabot rendelt, ekkor indult el a típus sorozatgyártása. Az elődmodell már eleve megalapozta, hogy a Leopard név hallatán minden hadászatban jártas ember elismeréssel bólintson és a második széria ezt a minőséget is fokozni tudta.

A tervezőasztalon kiemelt szempont volt, hogy a karbantarthatóság és a szervizelés gyorsan és egyszerűen történhessen. Ennek következtében a hajtásláncot harmincöt perc alatt ki lehet cserélni – ez a szintidő természetesen a legzordabb terepviszonyok között értendő, mert a műhelyben a műveletre elég húsz perc is. A könnyű karbantartás érdekében a harckocsin több szerelőnyílást is elhelyeztek, így a javítások alkalmával kevesebb alkatrészt kell megmozgatni.

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

A harckocsi legfeljebb 70 kilométer/órás sebességre képes, rétegzett páncélzata és az elkülönülő lőszertároló biztosítja a kezelőszemélyzet biztonságát. Az A7 fejlesztése a 2010-es évek háborús tapasztalatain alapul, ahol a harckocsikat terrorszervezetek ellen vetették be, zsúfolt, városi környezetben harcoltak az ellenséggel. Körkörösen megerősített páncélzat védi, valamint a torony tetejére kiegészítő, gyalogság elleni fegyvert kapott. (A Leopard 2A7 tulajdonságairól bővebben itt olvashatnak.)

leo2

Ne menjünk el szó nélkül az ezüstérmes, Abrams harckocsi mellett sem. Az amerikai harckocsit 1980-ban kezdték gyártani, névadója Creighton Abrams tábornok, aki az Amerikai Egyesült államok hadseregének vezérkari főnöke volt. A harckocsi különlegessége, hogy a tornyot és a testet Dorchester páncélból építik. A Dorchester felépítéséből adódik, hogy a viszonylag vékony páncél is képes elhárítani a legmodernebb kinetikus rakéták és lövedékek pusztításait. A harckocsit tűzvezető számítógéppel is felszerelték, ami három ballisztikai adat alapján méri be a pontos célpontot. Az ágyú állásszöge, lőszer fajtása és a cél távolsága szükséges ahhoz, hogy a lövés biztosan célt érjen. Ezeket hét szenzor segítségével számítja ki, majd javaslatot tesz az irányzónak. Ideális esetben a találati arány kilencvenöt százalék felett van.

A képzeletbeli lista végén a K2 Black Panther végzett. A dél-koreai tank fejlesztése 2006-ban indult, de csak 2014-ben készült el a végleges változat. Érdekesség, hogy a fejlesztéskor kizárólag hazai technológiát alkalmaztak, ezért indult későn a gyártás, mivel a Hyundai nehézségekbe ütközött a dízelmotorokkal kapcsolatban. A Black Panther védelmét nem aprózták el, a kor legjobb védelmi rendszerével és elhárító rendszerével szerelték fel, valamint ezeket kiegészíti még az NBC védelmi rendszer is. A tűzvezérlő rendszere képes tíz kilométer távolságig nemcsak a harckocsikat, hanem az alacsonyan repülő helikoptereket is követni. A K2 különlegessége ezenfelül a digitális harctéri irányítórendszer és a tökéletes koordinációt segítő navigációsrendszer. Ezek együttesen lehetővé teszik azt, hogy a baráti erők könnyebben megtalálják, illetve azonosítsák a harckocsikat.