Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar földön, magyar Leopard

Megérkezett az első 2A7HU harckocsi Tatára

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium / honvedelem.hu | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. december 6. 8:14

A világ egyik legkorszerűbb harckocsijával bővül a Magyar Honvédség nehézdandára a következő napokban. Az első magyar felségjelzésű Leopard 2A7HU december 5-én érkezett meg Magyarországra, amely a NATO-nak felajánlott, de Magyarország biztonságát garantáló nehézdandár része lesz. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program fontos részeként hazánk 44 darabot vásárolt a világ legmodernebb harckocsijából.

_HSZ4950

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, az új harckocsival a Magyar Honvédség belép a XXI. századba, amely egy újabb mérföldkő a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban. A tárcavezető kiemelte: a következő napokban az új harckocsiból várhatóan megérkezik az első öt példány, amelyek a Magyar Honvédség számára készültek. A Magyar Honvédség az új Leopard 2A7HU-ból 44 darabot rendelt, amelyek a tatai Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandárhoz kerülnek majd. A Leopardok mellett Leguan hídvetők, műszaki mentő harcjárművek is érkeznek az országba. A teljes flottát 2025-re kapja meg a Magyar Honvédség. A miniszter hozzátette: a szovjet eszközökről, a modernebb technikára történő áttérést az a német KNDS vállalattal való együttműködési megállapodás is segíti, melynek keretében közösen dolgozunk a gyár vezetésével a kiegészítő szolgáltatásokon, szimuláción, karbantartáson.

Ez együttműködés garantálja azt, hogy a Magyar Honvédség nemcsak új eszközöket kap, hanem egy kiváló minőségű flottát, amelyet fontos szolgáltatásokkal is támogatja a német cég. A harckocsit kimondottan a Magyar Honvédség igényeinek megfelelően gyártották a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) cég németországi üzemeiben, a Leopard 2A7+ harckocsi változataként – erre utal a HU jelzés. A Leopardokkal a Magyar Honvédség komoly képességhez jut. Elsőként a 2A4HU típus 12 darabja került az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz, beszerzésük tudatosan már a hetesek használatára történő felkészülés jegyében történt.

_HSZ5160-Javított-NR

„A Leopard 2A4HU harckocsik segítségével lehetővé vált, hogy a rövidesen érkező, világszínvonalú 2A7HU harckocsikat egy tökéletesen felkészült, motivált, a magyar egyenruhára mindig büszke harckocsizó állomány vegye használatba” – írta idén július 25-én, a harckocsizók napja alkalmából köszöntő levelében Szalay-Bobrovniczky Kristóf és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) felépítésében a 44 darab Leopard 2A7HU egy zászlóalj méretű alegységet jelent majd. A harckocsizó fegyvernem létjogosultsága jelentősen felértékelődött az utóbbi években – különösen az orosz-ukrán háború tapasztalatai alapján. A modern harckocsiknak, a professzionálisan kiképzett és alkalmazott harckocsi-alegységeknek komoly szerepe van a szárazföldi hadműveletek sikeres megvívásában. Hazánk földrajzi adottságai és hadseregének területvédelmi, védekező alaprendeltetése miatt, megfelelő gyalogsági és tüzérségi támogatással a tankok feltétlenül szükséges, elengedhetetlenül fontos részei a Magyar Honvédség arzenáljának.

A magyar Leopard páncélteste 7,7 méter hosszú, előrefordított löveggel a harckocsi hosszúsága 10,97 méter. A szélessége kiegészítő páncélzat nélkül 3,76 méter, magassága pedig 3,03 méter. A Leopard 2A7HU harckocsi tűzerejéről egy L55A1 típusú, L55 űrméret hosszúságú, 120 milliméter űrméretű, Rheinmetall harckocsiágyú gondoskodik. A továbbfejlesztett L55A1 harckocsiágyú akár már 5000 méter távolságon is biztosítja az ellenséges célok hatékony leküzdését. A harckocsi rendelkezik továbbá egy 7,62 milliméteres párhuzamosított géppuskával, egy 12,7 milliméteres távvezérelt géppuskával, valamint 16 darab 76 milliméteres ködgránátvetővel, amelyek repeszgránátok kilövésére is alkalmasak. A harckocsi előkészítés nélkül képes 1,2 méter mélységű vízi átkelésre; előkészítéssel 2,25 méter mély gázlón, valamint 4 méter mélységű víz alatt is képes átkelni.

A harckocsi ágyújához többféle páncéltörő és többcélú; valamint két különböző típusú lőtéri gránátot szerzett be a Magyar Honvédség. Magyarország szerződést kötött a német Rheinmetall céggel nagy mennyiségű lőszer beszerzésére. A gyártásba a Rheinmetall Waffe Munition GmbH és a magyar kormány által létrehozott, tüzérségi lövedékeket gyártó várpalotai üzem is bekapcsolódik.

_HSZ5043

A Leopard 2A7HU harckocsi páncélvédelméről a kompozit merőleges síklemez, és a döntött előtétpáncél gondoskodik. A harcjármű képes sikeresen ellenállni a modern páncéltörő fegyverek fenyegetéseinek. A lakott területeken vívott harc sikere érdekében a harckocsihoz egy úgynevezett 360 fokos kiegészítő páncélzatot fejlesztettek ki. A kiegészítő páncél igény szerint fel- és leszerelhető, és a beépített környezetben biztosítja a nagyobb védelmet a páncéltörő fegyverekkel szemben.

A harckocsi kezelőszemélyzete négy fő: parancsnok, irányzó, töltőkezelő és a harckocsivezető. A páncéltestben elöl, a hagyományos középső pozíció helyett jobb oldalon foglal helyet a harckocsivezető, mivel a páncéltest bal oldalán egy kiegészítő lőszertárolót alakítottak ki. A toronyban három fő számára található hely. A torony jobb oldalán, egymás előtt foglal helyet az irányzó (elöl), mögötte (felette) pedig a parancsnok. A torony bal oldalán a töltőkezelő helye található. A személyzet kiképzése nagyrészt Tatán zajlik majd.

LEOPARD_2A7HU_infografika

Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár felújított kupolaépületében idén októberben adták azt az új kiképző és szimulációs központot, amely a Leopard 2A7HU tankok toronyszimulátorának is helyet ad. Az új harckocsikkal nem csak világszínvonalú high-tech, számítógép vezérelte haditechnika érkezik Magyarországra, hanem harcképességének fejlesztésével párhuzamosan a Magyar Honvédség kiképzési, oktatási rendszere is megújul, s emellett saját eszközeink munícióval történő ellátásával a magyar hadiipar is állandó megrendeléshez jut, növelve az ország védelmi(ipari) függetlenségét.

Forrás: Tóth András: A Leopard harckocsi magyar típusváltozata: a Leopard 2A7HU (HADITECHNIKA 2022/6)

Kapcsolódó cikkek
leoejszakaindex

Tatán az első Leopard 2A7HU

2023. december 6. 10:33