Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mélységi felderítők a magasban

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. június 16. 19:55

Az úgynevezett ejtőernyővel történő kijuttatást gyakorolták az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj mélységi felderítő katonái.

1595937432
A gyakorlathoz szükséges Mi-8–as típusú helikoptert és az ugrás biztosításához szükséges szolgálati személyeket az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis biztosította. Gulyás László századostól, a felderítőszázad parancsnokától megtudtuk: a feladat végrehajtása kuriózumnak számít, hiszen Hajdúhadházon eddig még nem került sor hasonlóra. A katonák számára a Vay Ádám Kiképzőbázis gyakorlótere kihívást jelentett, mert ejtőernyős ugrás szempontjából teljesen ismeretlen és bonyolult terület volt (egyenetlen terepviszonyokkal, használaton kívüli futóárkokkal), a feladatot ráadásul tovább nehezítette a kedvezőtlen, nagy szélerősség.

Négyszáz méter magasból kilenc katona ugrott egymás után, második alkalommal már teljes ötnapos felszereléssel: egyéni fegyverzet, élelem, váltás gyakorló, sátorlap, víz stb., ami 15-20 kilogramm közötti plusz súlyt jelentett. Ezt követően a felderítők elfoglalták a gyülekezési körletet, ahol felkészültek a következő feladat végrehajtására.

Gulyás László százados elmondta: reméli, hogy a jövőben gyakrabban nyílik lehetőség ejtőernyős ugrással egybekötött feladat gyakorlására. Hozzátette, hogy igen hasznos volt a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj ejtőernyős állománya számára az ugrás, hiszen a katonák ismeretlen és bonyolult terepen szereztek további munkájukhoz szükséges tapasztalatokat.

1595937432

 Fotó: MH 5 BI LDD/24. BGFZ