Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb várost foglalt vissza az al-Kaidától a jemeni hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 16. 18:48

A jemeni hadsereg visszafoglalt június 15-én, pénteken egy újabb várost az al-Kaidától az ország déli részén található Abján tartományban – közölték jemeni kormányilletékesek és helyi lakosok.

A Sakra bevételéért vívott harcok során a terrorszervezet legalább 17 fegyverese halt meg, s a többiek a várostól nyugatra fekvő hegyekbe vagy a terroristák kezén lévő utolsó településre, Azzanba menekültek. Kereket oldott Dzsalal al-Baleidi, az al-Kaida helyi ágának a vezetője is.

Néhány nap leforgása alatt ez már a harmadik, egyben utolsó visszafoglalt abjáni város. A kormányerők azonban folytatják a harcot a szomszédos Sabva tartományban, hogy visszafoglalják az al-Kaidától az utolsó dél-jemeni fellegvárukat, Azzant. A város bevételéért péntekre virradóra vívott harcokban legalább 23 szélsőséges vesztette életét.

Az Arab-félsziget déli részén lévő országban a hadsereg az Egyesült Államok támogatásával igyekszik ellenőrzése alá vonni azokat a településeket, amelyeket a szélsőségesek tavaly, az Ali Abdullah Száleh – időközben lemondott – jemeni elnök elleni tömegtüntetések idején elfoglaltak. A szélsőségesek azzal fenyegetőznek, hogy megtorlásul támadni fognak polgári és kormányzati célpontokat.