Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Menetrend

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. június 9. 10:13

Magazinunk májusi számában előzetesen felvázoltuk a jubileumi NATO-csúcstalálkozó lehetséges témaköreit, érzékeltetve a világpolitika azon területeit, amelyeken a szövetségtől várható megoldás. A találkozó rövid értékeléséhez Csiki Tamás – a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársa – tanulmánya szolgált alapul.

1595937063
Ahogy az várható volt, a NATO chicagói csúcsértekezletén az amerikai belpolitikát is érintő témák kerültek előtérbe. Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértő elemzésében ezeket, s a legtöbb kérdést felvető képességfejlesztési kezdeményezéseket vizsgálta. Mint írta: a szövetség belső vitáit illetően, a chicagói csúcstalálkozónak fontos szerepe volt abban, hogy demonstrálják a transzatlanti kapcsolatok töretlen egységét, megerősítsék azt az együttműködést, amely nélkülözhetetlen a 2010-ben elfogadott stratégiai koncepció biztonsági képességi célkitűzéseinek valóra váltásához, a tagállamok számára garantált biztonság fenntartásához és fejlesztéséhez.

Az okos védelem koncepciója

A védelmi és elrettentési képességek felülvizsgálatával kapcsolatban a tagállamok erős megosztottsága miatt nagy változásra előzetesen sem lehetett számítani. Mivel azonban a szövetség lisszaboni csúcstalálkozója feladatul szabta a felülvizsgálat végrehajtását, Chicagóban el kellett fogadni egy új dokumentumot, amely „meghatározza a nukleáris és hagyományos képességek megfelelő arányát".

A felülvizsgálat, az egyébként Lisszabonban elfogadott stratégiai koncepció alapján megerősítette a szövetség alapfeladatait, és állást foglalt a jelenlegi nukleáris elrettenő képesség arányainak, valamint diszlokációjának megtartása mellett.

További részletek a Magyar Honvéd magazin június 15-én, pénteken megjelenő számában!