Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merénylet a jemeni védelmi miniszter ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 27. 20:47

Biztonsági források szerint könnyebben megsebesült a jemeni védelmi miniszter szeptember 27-én, kedden a déli Áden városában, amikor az őt szállító konvoj mellett egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. A védelmi minisztérium ezzel szemben arról számolt be, hogy Mohamed Nászer Ahmed tábornoknak nem esett baja.

A szakminiszter azért érkezett a régióba, hogy ellenőrizze az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet feltételezett tagjai elleni katonai offenzívát.

A támadó egy autóban rejtőzött el, s röviddel dél előtt, a konvoj elhaladásakor robbantotta fel magát. A detonáció Ahmed tábornok kíséretének további tíz tagját megsebesítette. A merénylet áldozatait az ádeni Aba Szuhaib katonai kórházba szállították.

A jemeni hatóságok gyanúja szerint a történtek mögött az al-Kaida harcosai állnak.

A Szanaától 350 kilométerrel délre található kikötővárosban az elmúlt négy hónapban ez már a negyedik merénylet, amelyet terroristák számlájára írnak.

A nemzetközi terrorhálózat feltételezett tagjai május végén ellenőrzésük alá vonták a szomszédos Abján tartomány fővárosát, Zindzsibárt, de a védelmi minisztérium nemrég azt jelentette be, hogy sikerült visszafoglalni a települést.

Az Arab-félsziget délnyugati peremén fekvő ország vezetése számára a terrorizmus mellett nagy kihívást jelentenek a hónapok óta országszerte zajló rendszerellenes tüntetések is. Június 3-án Ali Abdalláh Száleh elnök több politikustársával együtt súlyosan megsebesült, amikor merényletet hajtottak végre az elnöki palota ellen.

Címkékterrorizmus