Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

50 éve teljesítette első repülését a Chinook

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. szeptember 27. 19:23

Pár napja számoltunk be arról, hogy jubileumot ünnepelt a Boeing, hiszen idén szeptemberben volt 20 éve, hogy teljesítette első repülését a C-17 Globemaster III szállítógép. Nos, most, alig néhány nappal később az amerikai repülőgépgyártó újabb jubileumot ünnepelhetett: 2011. szeptember 21-én érkeztek el a Chinook helikopter szűzfelszállásának 50. évfordulójához.

A jeles esemény napján a Boeing és az amerikai hadsereg küldöttsége ünnepélyes keretek között nyitotta meg a Chinook Ridley-ben (Pennsylvania) található felújított gyárát. A H-47 első felszállását követően az amerikai hadsereg 1962 augusztusában vehette át az első példányt, 1965-ben pedig már Vietnámban bizonyíthattak a 1st Cavalry Division Chinook helikopterei. Az azóta eltelt évtizedekben a típust folyamatosan modernizálták és fejlesztették, napjainkban pedig már a CH-47F és a speciális MH-47G platformok képviselik a helikoptercsalád legkorszerűbb vonalát.

A 130 millió dolláros felújításon átesett Ridley-i gyárban a modernizált gyártósornak köszönhetően a Boeing a korábbi havi négy Chinookkal szemben hat darabra emeli a gyártósorról havonta legördülő helikopterek számát. Az Irakban és Afganisztánban is bizonyított CH-47F-ből az amerikai hadsereg 2008 augusztusában rendelt 215 példányt, melyből napjainkig 143 darabot szállított le a gyártó.

</p>