Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afgán lázadók irányítják a Hakkáni-hálózatot?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 27. 18:16

Afganisztáni tálib lázadók irányítása alatt áll az iszlamista Hakkáni-hálózat, és az Egyesült Államok állításaival ellentétben nem áll kapcsolatban a pakisztáni hírszerzéssel – hangoztatták szeptember 27-i, keddi közleményükben a tálibok. Egyben cáfolták, hogy ők vagy szövetségeseik bármilyen kapcsolatban állnának az iszlámábádi kormánnyal, illetve hogy bázisaik lennének Pakisztán törzsi területein, ahonnan támadásokat indítanak a szomszédos Afganisztán területe ellen.

Állításuk szerint a hálózatot alapító Dzsaláluddin Hakkáni afganisztáni pastu lázadóvezér a tálib vezetés egyik kulcsfontosságú alakja.

A felkelők közleményükben azt tanácsolták Pakisztánnak – amely az 1990-es években bábáskodott mozgalmuk létrejötte felett -, hogy saját „iszlám és nemzeti" érdekeit részesítse előnyben. Arra kérték továbbá Iszlámábádot, hogy adja fel az Egyesült Államokhoz fűződő szövetségesi viszonyt, Washington ugyanis – fogalmaztak a tálibok – „addig nem lesz elégedett, amíg teljesen ki nem zsákmányolja Pakisztánt".

A szokatlan közlemény válasz az Egyesült Államok elmúlt napokban tett felszólításaira, miszerint Pakisztán szakítsa meg minden kapcsolatát az al-Kaidához igen közel álló Hakkáni-hálózattal, amelyet Washington jelenleg az első számú afganisztáni ellenségeként tart számon.

Az Egyesült Államok gyanúja szerint a hálózat központja törzsek uralta területen, az északkelet-pakisztáni Észak-Vazirisztán tartományban van, és azzal vádolja a pakisztáni hadsereg befolyásos hírszerző ügynökségét (ISI), hogy támogatja a hálózatot. Pakisztán tagadta mindezt, és azzal érvelt, hogy hadseregét már eddig is teljesen leterhelte a 10-15 ezer pakisztáni tálib elleni küzdelme.

CímkékAfganisztán