Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merénylet áldozata lett a belbiztonsági miniszter Szomáliában

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 18. 14:15

Húsz ember, köztük a szomáliai belbiztonsági miniszter meghalt, amikor egy öngyilkos merénylő robbanást okozott csütörtökön Belet Weyne városában egy hotel előtt. Serif Ahmed sejk szomáliai elnök szerint az al-Kaida áll a merénylet hátterében.

Az áldozatok egy része a helyszínen, mások a kórházba szállítás után haltak meg. Sokan, köztük az elkövető, a felismerhetetlenségig összeégtek – mondta a helyi kórház egyik orvosa. A szemtanúk szerint egy öngyilkos merénylő hajtott autójával a Medina Hotelt elhagyó gépkocsikba, majd felrobbantotta magát.

A merénylet célpontja Omar Hási Áden, a szomáliai belbiztonsági miniszter volt. Áden június elején felfegyverzett csapatokkal vonult be Belet Weyne-be, hogy a 300 kilométerre fekvő Mogadishu város környékén területeket szerezzen vissza az al-Sabáb fanatikus iszlamistáitól.

Az iszlamisták, akik Washington szerint kapcsolatban állnak az al-Kaidával is, már két éve próbálják megdönteni a nyugati támogatottságú kormányt. Áden a legmagasabb rangú tisztségviselő, akit megöltek Serif Ahmed januári elnökké választása óta.

Szomáliában Mohammed Sziad Barre diktátor hatalmának 1991-es megdöntése óta nincs hatékony központi kormány, és az azóta tartó polgárháborúnak az ENSZ szerint 200 ezer halálos áldozata van, illetve több mint egymillió ember menekült el otthonából.

CímkékENSZ