Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merénylet Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 7. 12:58

Két öngyilkos merénylő legalább ötven embert megölt és több mint százat megsebesített Pakisztánban az afgán határvidéken, Galanaj tartományi székhely helyi önkormányzati irodájában hétfőn. Az irodaházban több szoba megrongálódott. Az áldozatok között több törzsi elöljáró és rendőr is van.

A merénylők motoron érkeztek, és magukat rendőrnek álcázva megpróbáltak bejutni az épületbe. Az egyikőjüknek sikerült is, ő az egyik magas rangú tisztségviselő irodájában robbantotta fel magát, míg a másik akkor hozta működésbe a testére erősített szerkezetet, amikor az őrök megállították. A merénylet azért volt ennyire gyilkos, mert a támadók lövedékkel is megtöltötték robbanó mellényüket – mondta Amdzsád Ali Kán, Mohmand tartományi vezető politikusa, aki valószínűleg a merénylet célpontja volt.

Az épületben törzsi és önkormányzati képviselők, a helyi „béke dzsirga" tagjai épp egy tálib-ellenes milícia létrehozásáról tanácskoztak, amikor a robbanás történt. Az ilyen szervezetek megalakítását a hadsereg ösztönzi, amely maga kudarcot vallott a tálib felkelők leverésében.

Mohmand egyike a félig autonóm pakisztáni törzsi területeknek, és az al-Kaidával is kapcsolatban álló pakisztáni tálibok egyik erőssége. A lázadók az utóbbi három évben 420 – főként öngyilkos – merényletet követtek el, amelynek összesen mintegy 4000 ember esett áldozatul.