Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Schmitt Pál is fogadta a Katonai Bizottság elnökét

Szöveg: D.Á. |  2010. december 7. 13:14

A Sándor-palotában fogadta december 7-én Hakan Syren vezérezredest, az Európai Unió Katonai Bizottságának elnökét Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke. Syren vezérezredes dr. Benkő Tibor vezérezredes, a  Honvéd Vezérkar főnökének meghívására érkezett hazánkba hétfőn.

Schmitt Pál kedden reggel hivatalában fogadta a magas rangú vendéget, majd rövid megbeszélést folytattak, melyen Benkő vezérezredes is részt vett.

Hakan Syren vezérezredes a köztársasági elnöknek bemutatta az EU Katonai Bizottság, valamint az EU Politikai és Biztonsági Bizottság szerepét, működését, feladatait, ülésezésének rendjét. Kiemelte, hogy a Katonai Bizottság – a 27 EU tagország vezérkar főnökeit tömörítő testület – feladata, hogy „híd" legyen a politikai akarat és a katonai erő között.

Elmondta, hogy egy évvel a Lisszaboni Szerződés életbe lépése után a szerződés rendelkezéseinek megvalósítása végső szakaszában jár.

Kiemelte, hogy az EU Katonai Bizottsága egy évvel ezelőtt kezdte meg a katonai stratégiai prioritások meghatározását, melyek a folyó EU műveletek, a válságok kezelésének átfogó megközelítése, a képességfejlesztés, a Katonai Bizottság főképviselőt támogató szerepe, valamint a stratégiai partnerségek. A jelentősebb folyó műveletek, kapcsán kiemelte az információcsere, az együttműködés és a humanitárius kérdések fontosságát. A képességfejlesztés főként az EU hosszú távú ambíciószintjére és a duplikációk elkerülésére fókuszál. Végül, de nem utolsósorban összefoglalta az EU dinamikusan fejlődő partnerségi kapcsolatait a közös biztonság- és védelempolitika területén.

Schmitt Pál köztársasági elnök tájékoztatta vendégét azokról az európai biztonsághoz kapcsolódó programokról, amelyeken a közelmúltban részt vett, valamint az ott folytatott megbeszélései eredményeiről.

Az EU elnökségi felkészülés helyzetével kapcsolatosan elmondta, hogy hazánk a közös kül- és biztonságpolitika területén is készül a soros elnökségre, azonban Magyarország e területen – a Lisszaboni Szerződés rendelkezéseinek megfelelően – nem hagyományos szerepre, inkább a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő támogatására készül.

Hakan Syren 2010. december 6-án, hétfőn érkezett hivatalos látogatásra Budapestre. A tábornokot katonai tiszteletadással fogadták a Honvédelmi Minisztérium kettes számú objektumában, majd Syren vezérezredes megkoszorúzta a Hősök terén az ismeretlen katona sírját. Ezt követően a tárca Balaton utcai épületében megbeszéléseket folytatott dr. Benkő Tibor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével, majd plenáris tárgyalást folytattak. Az EU Katonai Bizottságának elnökét ezután dolgozószobájában fogadta dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, akivel szintén tárgyalásokat folytattak.
A Katonai Bizottság az Európai Unió Tanácsának legmagasabb szintű katonai szerve, mely a tagállamok vezérkari főnökeiből áll, akiket a Bizottság rendszeres brüsszeli ülésein a tagállamok állandó katonai delegáltjai képviselnek. A Katonai Bizottság irányítja az Unió valamennyi katonai tevékenységét, és egyben a Politikai és Biztonsági Bizottság tanácsadó, javaslattevő szerveként is funkcionál.

 

Fotó: Tóth László